Evropa

Sahrana Alekseja Navaljnog u petak u Moskvi

Komentari

Autor: BBC

28/02/2024

-

12:43

Sahrana Alekseja Navaljnog u petak u Moskvi
Tanjug/AP/Christophe Ena - Copyright Tanjug/AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji je preminuo 16. februara u zatvoru, biće sahranjen u petak na groblju u Moskvi, potvrdio je njegova portparolka Kira Jarmiš. Služba će biti održana na Borisovskom groblju, nakon oproštajne ceremonije u okrugu Marino, javlja BBC.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Portparolka ruskog opozicionara Kira Jarmiš potvrdila je 24. februara da je telo Navaljnog predato njegovoj majci. 

Jarmiš je tada saopštila da se u medicinskom izveštaju ruskih vlasti navodi da je Navaljni preminuo prirodnom smrću.

Ivan Ždanov, još jedan bliski saveznik Navaljnog, rekao je da njegov tim nije uspeo da pronađe mesto gde bi njegove pristalice mogle javno da se oproste od njega kasnije ove nedelje. Događaj je trebalo da bude odvojen od sahrane.

Ždanov je rekao da je njegov tim u početku pronašao salu, ali je potom bio primoran da održi zatvorenu službu sećanja bez javnosti. 

"Neće biti hale... Neće nam dati salu. Ionako će se svi oprostiti od Alekseja", napisao je Ždanov na Iksu.

"Da biste imali priliku da se oprostite, najbolje je doći ranije", dodao je on.

Porodica i saveznici Navaljnog optužili su Kremlj da odlaže predaju njegovog tela i "ucenjuje" njegovu majku da pristane na privatnu sahranu bez prisustva javnosti. Ostaje nejasno da li će vlasti dozvoliti ožalošćenima da se slobodno okupe na sahrani u petak, prenosi Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa