Evropa

Sve veći broj mladih u Švedskoj koristi pancire: Policija pozvala na zabranu nošenja zaštitnih prsluka među civilima

Komentari

Autor: Gardijan

05/03/2024

-

18:20

Sve veći broj mladih u Švedskoj koristi pancire: Policija pozvala na zabranu nošenja zaštitnih prsluka među civilima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska policija pozvala je na donošenje zakona kojim bi se civilima zabranilo da nose zaštitne prsluke, navodeći da pancirima nije mesto van ratnih zona, pošto izazivaju strah u zajednici.

Sve veći broj dece i mladih, uključujući i one mlađe od 15 godina, nose zaštitne prsluke u gradovima, saopšteno je iz švedske policije.

''Kome su potrebni panciri? Policajcima i pripadnicima bezbednih službi na dužnosti, ne verujemo da i kriminialci moraju da ih nose. Panciri ne treba da budu viđeni, osim u situaciji rata'', rekao je šef policijske službe u okrugu Skane Patrik Anderson, prenosi Gardijan.

On je dodao da je nošenje pancira dovelo do toga da bande sve više pucaju u glavu umesto u torzo.

''Ono što možemo da vidimo je da, od kad su bande počele da koriste prsluke, počele su da pucaju u glavu kada hoće da nekoga ubiju'', rekao je Anderson, i dodao da su panciri, koji mogu koštati i više od 700 evra, postali i statusni simobl za one koji su povezani sa bandama, i unose strah među građane.

Ipak, usred stalnog rasta sukoba bandi, samo u januaru i februaru u Švedskoj je potvrđeno 30 pucnjava, nakon čega su četiri osobe ubijene i osam povređeno, i dalje nema konsenzusa o tome da li civilno stavnoštvo te zemlje treba da nosi zaštitne prsluke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa