Evropa

Julija Navaljna pozvala Ruse na proteste protiv Putina na dan izbora

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

17:33

Julija Navaljna pozvala Ruse na proteste protiv Putina na dan izbora
Tanjug/AP/Navalny Team - Copyright Tanjug/AP/Navalny Team

veličina teksta

Aa Aa

Udovica  Alekseja Navaljnog Julija Navaljna izjavila je danas da su razmere javne podrške njenom pokojnom suprugu, od njegove smrti dokaz da je njegova borba i dalje živa i pozvala na masovne proteste na dan izbora protiv predsednika Vladimira Putina.

U video snimku na Jutjubu, Julija Navaljna je rekla da crpi energiju iz ogromne mase koja se prošle nedelje okupila na sahrani njenog supruga, koji je umro u arktičkoj kaznenoj koloniji 16. februara. 

"Sada svi znate da nas zapravo ima mnogo, svih onih koji vole i podržavaju Alekseja, koji dele njegove ideje i, dok god imamo jedni druge, nije gotovo", poručila je udovica Navaljnog.

Navaljni je, u jednoj od svojih poslednjih javnih poruka, pozvao ljude da protestuju protiv Putina tako što će masovno glasati u podne po lokalnom vremenu na predsedničkim izborima 17. marta, formirajući velike gužve i preplavljujući biračka mesta, prenosi Rojters.

Navaljna se pridružila pozivu svog muža na protest "Podne protiv Putina".

"Ovo je veoma jednostavna i sigurna akcija, ne može se zabraniti i pomoći će milionima ljudi da se sretnu sa istomišljenicima i shvate da nisu sami.  Okruženi smo ljudima koji su i protiv rata, i protiv korupcije i protiv bezakonja. Ulozi su veliki i za opoziciju i za Kremlj", dodala je.

Takođe je izbore nazvala "potpunom fikcijom i laži".

"Šta dalje? Izbor je na vama. Možete glasati za bilo kog kandidata osim za Putina. Možete pokvariti glasački listić, možete na njemu velikim slovima napisati 'Navaljni'. A čak i ako uopšte ne vidite smisao glasanja, možete samo doći i stati na biračko mjesto, a onda se okrenuti i Idi kući", poručila je Julija Navaljna.

Pošto je preživeo pokušaj trovanja 2020. godine, Navaljni, koji je imao 47 godina kada je umro, služio je kaznu od 30 godina zbog prevare, ekstremizma i drugih optužbi za koje je tvrdio da su izmišljene da bi ga ućutkale.

Kremlj je Navaljnog i njegove pristalice prikazao kao prekršioce zakona i oruđe Zapada, koji deluju da destabilizuju Rusiju, odbacujući optužbe njegove supruge da ga je "Putin ubio". 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa