Fokus

Zelenska i Navaljna odbile da prisustvuju obraćanju Bajdena o stanju nacije

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2024

-

13:08

Zelenska i Navaljna odbile da prisustvuju obraćanju Bajdena o stanju nacije
Zelenska i Navaljna odbile da prisustvuju obraćanju Bajdena o stanju nacije - Copyright AP Photo Jean-Francois Badia/Daniel Leal Pool

veličina teksta

Aa Aa

Olena Zelenska, prva dama Ukrajine, neće sutra prisustvovati obraćanju američkog predsednika Džozefa Bajdena o stanju nacije u američkom Kongresu uprkos pozivu Bele kuće, najverovatnije zbog najavljenog prisustva udovice Alekseja Navaljnog Julije.

"Zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posetu dece iz sirotišta u Kijevu, koja je unapred planirana, prva dama, nažalost, neće moći da učestvuje u događaju", navedeno je za Politiko iz kabineta Zelenske.

Međutim, "Vašington post" je objavio da je drugi razlog zašto je Zelenska odbila poziv to što je trebalo da sedi u blizini prve dame SAD Džil Bajden i Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo u zatvoru u Rusiji prošlog meseca.

"Vašington post" navodi da je to izazvalo nelagodu najvišeg rukovodstva Ukrajine, jer mnogi Ukrajinci ne vide Navaljnu i druge ruske opozicionare kao saveznike u borbi protiv predsednika Rusije Vladimira Putina.

To je, navodi se, zbog opaski Navaljnog da je Krim deo Rusije.

Navaljni je kasnije javno podržao ukrajinsku obnovu granica iz 1991. godine, istovremeno se protiveći ruskom napadu na Ukrajinu. Ipak, poziv Bele kuće je odbila i Navaljna, a kao razlog je navela umor.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet