Evropa

Hrvatski premijer o svom novom mandatu: "Ovo je trenutak da treći put pozovemo naše građane"

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2024

-

22:29

Hrvatski premijer o svom novom mandatu: "Ovo je trenutak da treći put pozovemo naše građane"
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/HINA/Slavko Vukadin

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas u Briselu dao garancije kolegama iz Evropske narodne partije (EPP) da će na narednom kongresu ove stranke ponovo biti premijer Hrvatske.

Plenković je ranije najavio da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti održani pre evropskih, odnosno ili krajem aprila ili u maju.

"Ovo je trenutak da treći put pozovemo naše građane da obnove poverenje u naš program, naše vrednosti i naša postignuća", rekao je Plenković kolegama iz EPP.

Garantujem vam, rekao je Plenković, da ćemo se videti na idućem kongresu tokom trećeg mandata moje vlade.

Predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen je poručio da računa na to da će Komisija naredne sedmice izaći sa pozitivnim izveštajem o BiH i da će se na idućem sastanku Evropskog saveta napokon moći da se kaže da je došlo vreme da se otvore pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom.

Dodao je da domaćin kongresa Rumunija, kao i Bugarska, mogu računati na podršku Hrvatske u procesu ispunjavanja kriterijuma za ulazak u evrozonu i Šengen.

Ponovio je da Ukrajina može računati na hrvatsku "finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć" do pobede protiv Rusije, prenela je Hina.

EPP okuplja 83 stranke i partnera iz 44 zemlje. Narodnjaci su najbronija politička grupacija u Evropskom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa