Evropa

Trampovi saveznici mogu da osnuju "gladijatorsku školu" u manastiru: Sud odbacio optužbe, poznato koji je plan i program

Komentari

Autor: Politiko

07/03/2024

-

19:01

Trampovi saveznici mogu da osnuju "gladijatorsku školu" u manastiru: Sud odbacio optužbe, poznato koji je plan i program
Bendžamin Harnvel i Stiv Banon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saveznici bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa odbranili su se od optužbi za prevaru pred italijanskim sudovima, u nastojanju da osnuju "gladijatorsku školu" za desničare u 700 godina starom manastiru Trisulti, istočno od Rima.

 
Britanac Bendžamin Harnvel, bivši zaposleni Evropskog parlamenta, iznajmio je 700 godina staro zdanje 2017. sa ciljem da osnuje „Akademiju za judeo-hrišćanski Zapad“ sa svojim dugogodišnjim prijateljem Stivom Benonom, uticajnim desničarski aktivistom i podkasterom, koji je odigrao ključnu ulogu u Trampovoj izbornoj pobedi 2016.

 

Ubrzo nakon useljenja, Harnvela je tužio glavni državni tužilac Italije, koji je tvrdio da je na prevaru dobio manastir u zakup i da nije platio 200.000 evra kirije.

"Udarac protiv politički vođenih tužbi protiv Trampovih saveznika"

Posle pet iscrpjujućih godina parnica i krivičnih postupaka, Harnvel je u četvrtak oslobođen odgovornosti nakon što je sudija suda u Rimu presudio da je pravilno dobio zakup i da je platio sva dospela dugovanja, što je u skladu sa ranijim presudama. Državni tužilac, koji je automatski pokrenuo slučaj nakon navoda iznesenih u jednom TV dokumentarcu, takođe je odustao od dve optužnice.

profimedia

 

„Akademija Stiva Bannona za judeo-hrišćanski zapad - "gladijatorska škola" — preživela je da se bori još jedan dan. Uništili su moju reputaciju optužbama za koje su znali da nisu tačne čak ni u vreme kada su ih iznosili“, rekao je oduševljeni Harnvel za Politiko dok je izlazio iz sudnice, dodajući da je to udarac protiv „politički vođenih“ tužbi protiv Trampovih saveznika na drugim mestima.

Presuda će omogućiti da Harnvel povrati manastir nakon što je preventivno iseljen 2021. godine zbog demonstracija aktivista iz obližnjeg grada protiv zaposedanja lokacije od velikog istorijskog značaja od strane "pojedinaca povezanih sa krajnjom desnicom".

Cilj škole da pruži retoričke veštine za osporavanje liberalne ideologije

Predloženi nastavni plan i program akademije je kombinacija libertarijanizma i konzervativnog katolicizma. Trebalo je da uključuje kurseve o „kulturnom marksizmu“, „Crkvi kao ranom poslovnom poduhvatu“ i islamu. Imao je za cilj da budućim populističkim političarima i uticajnim ljudima širom sveta pruži retoričke veštine potrebne za osporavanje liberalnih pogleda na svet.

Akademiju su finansirali Banon i grupa neimenovanih saradnika u desničarskim krugovima. Harnvel je bio jedini podnosilac zahteva za zakup manastira kada je italijanska vlada tražila nove zakupce 2016. godine nakon što su fratri, koji su tu živeli sedam vekova počeli da odumiru i nisu više mogli da održavaju verski kompleks.

Presuda je prvobitno trebalo da bude doneta u decembru, ali je državni tužilac izašao pred sud, a da nije proučio podnesak, te je zatražio da se ona odloži za mart. U međuvremenu, glavni svedok države, advokat koji je javno osudio Harnvela u dokumentarcu, bio je odsutan sa svakog saslušanja na Rimskom krivičnom sudu. Tako su tužilaštvu ostala samo dva lokalna policajca, od kojih je jedan dao svedočenje koje je bilo ograničeno na detalje iz lokalnih medija, kao i razgovore sa gradonačelnikom malog grada koji se graniči sa manastirom.

„Svako ko je posmatrao ovaj slučaj od početka i pomno ga pratio zna da zločin nije počinjen“, rekao je Harnvel. „Kako me je [bivši ministar kulture Dario Frančeskini] izvukao iz tog manastira, a da nikada nisam osuđen za bilo kakav zločin, pitanje je koje će se morati postaviti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa