Evropa

Građani Irske protiv promene ustava, Varadkar prihvatio odgovornost za rezultat

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2024

-

21:08

Građani Irske protiv promene ustava, Varadkar prihvatio odgovornost za rezultat
Tanjug/AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Irski premijer Leo Varadkar saopštio je da je prema prvim rezultatima "jasno" da su građani na referendumima glasali protiv predloženih promena ustava. 

U Irskoj su se u petak održala dva referenduma, na jednom su se građani iznjašnjavali da li su za uklanjanje definicije prema kojima je brak "osnova na kojoj se temelji porodica" i da se tekst zameni sa rečima da se porodica može zasnovati "brakom ili nekim drugim dugoročnim vezama".

Druga, potencijalna promena, predloženi amandman, ticala se uloge žena u kući kao temelj društva i države.

Pitanje se ticalo brisanja definicije da "majke neće biti u obavezi da se bave neophodnim ekonomskim radom, da ne bi zanemarile svoje obaveze u kući" i dodavanjem klauzule u Ustav u kojoj se navodi  da će država težiti da podrži da "članovi porodice pružaju negu jedni drugima".

Glasački listići se i dalje prebrojavaju na dva referenduma, a prvi rezultati pokazuju značajan broj glasova protiv, prenosi BBC.

Izlaznost na referendumu je bila različita u pojedinim delovima zemlje, pa je tako negde dostigala 50 odsto, a u drugim delovima ostala ispod 30 odsto, navodi britanski javni servis.

Varadkar je rekao da je jasno da su oba amandmana "u potpunosti poražena respektabilnom izlaznošću".

On je dodao da je irska vlada prihvatila rezultat i da će ga "u potpunosti poštovati".

"Kao šef vlade i u ime vlade, prihvatam odgovornost za rezultat“, rekao je Varadkar.

Ranije danas, lider Zelene stranke Eamon Rian, koji je vodio kampanju za ustavne promene, rekao je da nije izgledno da će predlozi amandmana na oba referenduma biti odbijeni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa