Evropa

Rezultati izbora u Portugalu: Demokratska alijansa osvojila najviše glasova, socijalisti drugoplasirani

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

07:33

Rezultati izbora u Portugalu: Demokratska alijansa osvojila najviše glasova, socijalisti drugoplasirani
Rezultati izbora u Portugalu: Demokratska alijansa osvojila najviše glasova, socijalisti drugoplasirani - Copyright Tanjug AP/Armando Franca

veličina teksta

Aa Aa

Stranka desnog centra Demokratska alijansa (AD) osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima koji su juče održani u Portugalu. AD je osvojila 29,5 odsto glasova, a drugoplasirana je Socijalistička partija (PS), za koju je glasalo 28,66 odsto birača, prenosi portugalski list "Korejo da manja".

Na trećem mestu je desničarska stranka "Čega" sa 18,06 odsto glasova.

Predsednik AD-a Luis Montenegro izjavio je da će njegova stranka formirati novu vladu, dodavši da je za političke partije u novom sazivu parlamenta od ključnog značaja da se ponašaju odgovorno i da "ispune želju portugalskog naroda".

On je poručio da neće sklapati dogovore sa desničarskom "Čegom", zbog čega je nejasno da li će AD uopšte moći da formira vladu, navodi Rojters.

Lider socijalista Pedro Nuno Santos priznao je poraz na parlamentarnim izborima i čestitao Demokratskoj alijansi na pobedi.

Prevremeni izbori u Portugalu rezultat su iznenadne ostavke premijera, socijaliste Antonija Koste nakon istrage o trgovanju uticajem krajem prošle godine. Socijalisti su bili na vlasti u Portugalu od 2015. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa