Evropa

Orban i Pelegrini se složili da će nastaviti sa politikom mira: "Slovačka neće poslati nijednog vojnika u Ukrajinu"

Komentari

Autor: Tanjug

11/03/2024

-

20:30

Orban i Pelegrini se složili da će nastaviti sa politikom mira: "Slovačka neće poslati nijednog vojnika u Ukrajinu"
Orban i Pelegrini se složili da će nastaviti sa politikom mira: "Slovačka neće poslati nijednog vojnika u Ukrajinu" - Copyright Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska će nastaviti da vodi politiku mira, kao što to čini i Slovačka, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban posle sastanka sa predsednikom slovačkog parlamenta Peterom Pelegrinijem u Budimpešti. 

"Mađarska će učiniti sve da u budućnosti bude dobar sused Slovačkoj i ojača saradnju u interesu izgradnje mira", poručio je Orban na konferenciji za novinare, prenosi agencija TASR.

Povodom rata u Ukrajini, mađarski premijer je rekao da sa zabrinutošću gleda na to što stotine hiljada ljudi gine, a istovremeno nije jasno kada će se rat završiti.

Pelegrini je ponovio da Slovačka nikada neće poslati nijednog vojnika u Ukrajinu.

 "Slovačka je donela odluku da ni u kom slučaju neće poslati nijednog vojnika u Ukrajinu. I to uprkos kritikama ove naše suverene pozicije. Naprotiv, mi ćemo insistirati da je jedini način da se prekine krvoproliće hrabrost da se otpočnu mirovni pregovori između zaraćenih strana“, rekao je on.

Prema Pelegrinijevim rečima, Bratislava i Budimpešta planiraju da pojačaju saradnju u svim sferama, sa posebnim osvrtom na nuklearnu energiju.

Pelegrini i Orban su se saglasili da je suverenitet neophodan u okviru Evropske unije i kritikovali pokušaje Brisela da se ukloni pravo veta u donošenju odluka. 

Predsednik slovačkog parlamenta je danas boravio u jednodnevnoj radnoj poseti Mađarskoj, tokom koje se sastao sa svojim mađarskim kolegom Laslom Koverom, predsednikom Tomašem Suljokom i Orbanom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa