Evropa

Švedska spremna da ojača odbranu na baltičkom ostrvu: Gotland jedna od prvih tema za NATO

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

14:55

Švedska spremna da ojača odbranu na baltičkom ostrvu: Gotland jedna od prvih tema za NATO
Tanjug/AP/James Brooks - Copyright Tanjug/AP/James Brooks

veličina teksta

Aa Aa

Švedska je otvorena za jačanje odbrane na najbitnijem ostrvu Gotland u Baltičkom moru, izjavio je danas njen premijer Ulf Kristerson.

On je za "Fajnenšel tajms" rekao da će jačanje Gotlanda, ostrva koje odbrambeni stručnjaci i vojni zvaničnici smatraju strateškom lokacijom u Baltičkom moru, biti prva u nizu tema o kojima će se razgovarati sa partnerima u NATO.

Često nazivano "džinovskim nosačem aviona", ostrvo koje se nalazi između Švedske i Letonije nekoliko puta je, kako tvrdi list, na ruskoj televiziji navedeno kao moguća meta u slučaju da Moskva pokuša da izvrši napad na baltičke države.

Tanjug/AP

 

"To je jedna očigledna stvar o kojoj treba razgovarati sa našim novim saveznicima u NATO", odgovorio je Kristerson na pitanje da li Stokholm prepoznaje potrebu za utvrđivanjem ostrva.

Kristerson je priznao da je Švedska bila "malo" vojno prisutna na Gotlandu, što drugi lideri NATO iz nordijskog i baltičkog regiona redovno navode kao kritičnu ranjivost za alijansu.

"Postoji dosta stvari u smislu kako da rasporedimo naše resurse, gde da se najviše fokusiramo. I očigledno je sve što ima veze sa Baltičkim morem tako očigledan kandidat", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na prisustvo na Gotlandu, ali i na nadzor, u smislu podmorničkih sposobnosti. Baltički političari su ranije shvatili značaj Gotlanda nego švedski, početkom ovog veka, dok je Stokholm demilitarizovao ostrvo, navodi list.

Švedska je 2018. godine ponovo uvela puk na Gotlandu, koji sada ima oko 370 vojnika, ali to je daleko manje od četiri puka i 25.000 vojnika sa kraja 1990-ih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa