Politika

Zeman: Bombardovanje Jugoslavije jedna od dve fundamentalne greške NATO, prevarili su nas

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

12:52

Zeman: Bombardovanje Jugoslavije jedna od dve fundamentalne greške NATO, prevarili su nas
Miloš Zeman - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman ponovio je da su bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije i povlačenje Avganistana i predaja vlasti talibanima dve fundamentalne greške NATO Alijanse.

On je u intervjuu za češki list Pravo, povodom 25 godina od ulaska Češke u NATO, rekao da je tada podržao ulazak u Alijansu kao i da je nedelju dana nakon toga podržao bombardovanje SRJ, ali da smatra da su članice bile prevarene, jer im je rečeno da će biti gađani samo vojni ciljevi.

"Bili smo, i to sam javno rekao, prevareni. Jer su nam u NATO-u rekli da će se bombardovanje odnositi samo na vojne ciljeve. Ali u stvari, kao što vam je dobro poznato, radilo se i o civilnim objektima, i samim tim je proizvelo i civilne žrtve", rekao je Zeman, prenosi portal Novinki.

On je rekao da je na Češku bio veliki pritisak da pristane na to, kao i da je Češka poslednja zemlja koja se složila sa bombardovanjem.

"Pritiskali su i stalno zvali, pitali da li smo doneli odluku. A mi smo im odgovarali: suverena vlada Češke Republike deluje ovde, morate da sačekate dok se ne dogovorimo. Međutim, glasanje je završeno kako je završeno. Većina je bila za, priznajem - uključujući i mene. Do poslednjeg trenutka smo se nadali da će barem Grčka biti protiv, ali začudo, i tamo su bili za", rekao je Zeman.

Na pitanje gde danas vidi nedostatke Alijanse Zeman kaže da je glavni u tome što NATO ponekad pokušava da igra ulogu svetskog žandarma i da je to posebno bilo vidljivo tokom napada na Jugoslaviju.

"Nedostatak je što se ponekad ne ponaša baš hrabro. Pogledajte već spomenuti odlazak iz Avganistana. Još jedan nedostatak je što informacije obaveštajnih službi nisu uvek dobrog kvaliteta. Pogledajte, na primer, podatke CIA o oružju za masovno uništenje u Iraku. Ali NATO je i dalje jedino što možemo smatrati našom bezbednosnom garancijom", rekao je Zeman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija