Evropa

Evropski parlament usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

15:43

Evropski parlament usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji
Evropski parlament usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) danas je usvojio Zakon o veštačkoj inteligenciji (AI) koji treba da zaštiti osnovna prava, demokratiju, vladavinu prava i ekološku održivost u oblastima koje su vezane za AI, uz istovremeno podsticanje inovacija i uspostavljanje Evrope kao lidera u ovoj oblasti. 

Novi zakon su podržala 523 poslanika, dok je 46 bilo protiv, a 49 se uzdržalo od glasanja, navodi se na veb stranici Evropskog parlamenta.

Na osnovu novih pravila, zabranjene su određene AI aplikacije koje prema mišljenju zakonodavaca ugrožavaju prava građana, a u ovu kategoriju spadaju i sistemi koji sprovode kategorizaciju na osnovu biometrijskih podataka ljudi.

Organi reda će moći da koriste biometrijske identifikacione sisteme (RBI) "u realnom vremenu" samo u izuzetnim slučajevima koje su veoma usko definisani, kao što su potraga za nestlom osobom ili sprečavanje terorističkog napada.  

Upotreba takozvanih "post-remote RBI" sistema se smatra visokorizičnom situacijom koja je moguća samo uz posebno sudsko odobrenje.Aplikacije na bazi veštačke inteligencije (AI) koje umeju da prepoznaju emocije će biti zabranjene na radnom mestu i u školama.

Sistemi veštačke inteligencije opšte namene (GPAI) i GPAI modeli na kojima su zasnovani moraju da ispune određene zahteve za transparentnost, uključujući usklađenost sa zakonima EU o autorskim pravima i objavljivanje detaljnih sažetaka sadržaja koji se koriste za obuku.

Zakon navodi da audio i video sadržaj koji je nastao uz pomoć veštačke inteligencije ("deepfakes") mora da bude jasno označen.

"Konačno imamo prvi svetski obavezujući zakon o veštačkoj inteligenciji da bismo smanjili rizike, stvorili nove mogućnosti, doneli transparatentnost i borili se protiv diskriminacije", rekao je koizvestilac Komiteta za unutrašnje tržište EU, Brando Benifei.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa