Evropa

"Ljubav prema zemlji je veća od moje pozicije": Vilders izgubio nadu da će postati premijer Holandije

Komentari

Autor: Fonet

13/03/2024

-

23:25

"Ljubav prema zemlji je veća od moje pozicije": Vilders izgubio nadu da će postati premijer Holandije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski političar Gert Vilders izjavio je danas da je spreman da se odrekne premijerske funkcije kako bi se olakšalo formiranje nove desničarske vlade, gotovo četiri meseca nakon izbora na kojim je njegova stranka osvojila najviše glasova.

Vilders je pregovarao sa potencijalnim koalicionim partnerima više od 100 dana, ali pregovori nisu urodili plodom.

"Mogu postati premijer samo ako to podrže sve stranke u koaliciji, što nije slučaj. Stvarno želim desnu vladu. Manje azilanata i useljavanja. Ljubav prema mojoj zemlji i biračima je velika i važnija od moje pozicije", objavio je Vilders na društvenoj mreži Iks, prenosi Hina.

Pozivajući se na političke izvore u Hagu, holandska nacionalna televizija NOS objavila je da Vildersova Slobodarska stranka i još tri konzervativne partije koje pokušavaju da formiraju desničarsku koaliciju razmatraju scenario prema kojem bi stranački lideri ostali u parlamentu, a ne bi ušli u vladu.

U tom scenariju, poznatom kao "vanparlamentarni" kabinet, političari i stručnjaci koji nisu bliski ni sa jednom strankom bili bi imenovani na vodeće funkcije u vladi i blisko bi sarađivali s parlamentom.

Vilders je i pre mesec dana rekao da je spreman da razmotri sve opcije za formiranje vlade, što uključuje manjinsku ili "vanparlamentarnu" vladu, kako se ne bi raspisivali novi izbori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa