Evropa

Šalenberg na sastanku sa Blinkenom: Austrija zacrtala da do 2027. potpuno obustavi kupovinu ruskog gasa

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

20:17

Šalenberg na sastanku sa Blinkenom: Austrija zacrtala da do 2027. potpuno obustavi kupovinu ruskog gasa
Šalenberg na sastanku sa Blinkenom: Austrija zacrtala da do 2027. potpuno obustavi kupovinu ruskog gasa - Copyright Tanjug/Evelyn Hockstein, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska vlada je postavila sebi cilj da potpuno obustavi kupovinu ruskog gasa do 2027. godine, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

"Austrijska vlada je zacrtala cilj da postane 100 odsto nezavisna od ruskog gasa do 2027. godine", rekao je Šalenberg na zajedničkoj konferenciji za američkim kolegom Entonijem Blinkenom, preneo je TASS.

Nešto ranije, austrijski ministar za klimu, ekološku zaštitu, energetiku, inovacije, tehnologiju, Leonor Gevesler, rekla je da Beč mora da pripremi načine da izađe iz sporazuma o nabavci ruskog gasa koji je zaključen u okviru koncerna OMV.

Kako su iz OMV rekli za TASS, ukoliko bude potrebno, ta kompanija će snabdevati klijente u Austriji gasom koji ne dolazi 100 odsto iz Rusije, ali kako bi se potpuno napustio ruski gas, potreban regulatorni okvir mora da se pripremi.

Prema austrijskom ministarstvu za klimu, ekološku zaštitu, energetiku, inovacije i tehnologiju, udeo ruskog prirodnog gasa u austrijskoj energentici dostigao je 98 odsto u decembru 2023. godine, što je rekordna brojka od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. U februaru ta brojka je bila na 79 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa