Evropa

Bugarski parlament usvojio odluku o ukidanju poreza na ruski gas koji ide ka Srbiji i Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

11:20

Bugarski parlament usvojio odluku o ukidanju poreza na ruski gas koji ide ka Srbiji i Mađarskoj
Ruski gas - Copyright AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski parlament usvojio je danas odluku o ukidanju dodatne takse za transport ruskog gasa kroz Bugarsku i prihvatio amandman kojim se ubrzava ukidanje izuzeća na uvoz ruske nafte, prenosi bugarski portal Novinite.

Poslanici su nakon žučne rasprave odlučili da ukinu komercijalnu taksu od 20 leva po megavat-satu na uvoz i tranzit ruskog prirodnog gasa, koja je bila prethodno uvedena 13. oktobra i nije donela nikakav prihod.

Vlada je prvobitno želela da naplati nove takse od Gasproma preko operatera Bulgartransgas i unese ova sredstva u državni budžet, ali izvršni direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov je 23. novembra objavio da takse u iznosu od oko 260 miliona leva nisu plaćene.

Taksa je odbačena nakon što je Mađarska zapretila da će staviti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu. Parlament Bugarske je istrovremeno uveo zabranu izvoza goriva proizvedenih iz ruske nafte a od 1. marta 2024, se obustavlja rad firme Lukoil sa ruskom naftom. Bugarska ovim korakom prevremeno ukida izuzeće na uvoz ruske nafte koju je odobrila Evropska komisija.

Obe odluke su usvojene sa 144 glasa "za" bez prethodne rasprave i unete u okvir Zakona o kontroli sprovođenja restriktivnih mera zbog rata u Ukrajini. Bugarski parlament je sa 143 glasa "za" odlučio da poveća kapital nuklearne elektrane Kozloduj za 1,5 milijardi leva, kako bi se 7. i 8. blok ove nuklearke izgradio po tehnologiji AR1000.

Dodatni porez na ruski gas ukinut je pošto je Mađarska najavila da će uložiti veto na ulazak Bugarske u šengensku zonu.

Srbija i Mađarska su se zbog taksi Bugarske zvanično obratile Evropskoj komisiji, a ministarka energetike Dubravka Đedović pre nekoliko dana prokomentarisala je za Euronews Srbija da se radi o "važnom, političkom pitanju".

"Mađarska je pokrenula upit ka EU, jer kao članica EU smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno ovim evropskim pravilima. Imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene i drago nam je da je tako i ovoga puta. Mi smo se obratili Energetskoj zajednici, čiji smo član i ona je taj upit uputila Evropskoj Komisiji pa smo na taj način rešili potencijalni problem te naši građani neće plaćati gas po višim cenama", ocenila je Đedović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa