Evropa

Poljski ministar: Vrhovni sud se potčinjava zahtevima "kolonijalne" EU

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2021

-

16:46

Poljski ministar: Vrhovni sud se potčinjava zahtevima "kolonijalne" EU
AP/Czarek Sokolowski - Copyright AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro danas je optužio predsednicu Vrhovnog suda Malgorzatu Manovsku da se potčinjava zahtevima "kolonijalne" Evropske unije, u sporu zbog nezavisnosti pravosuđa, zbog kojeg Varšavi preti finansijska kazna.

Ziobro je izjavio da Poljska ne bi smela da prihvata "ucene" i da, iako podržava članstvo u EU, ono ne bi smelo da bude "po svaku cenu". Poljska ima rok da do 16. avgusta raspusti disciplinsko odeljenje za koje EU tvrdi da ne garantuje nezavisnost pravosuđa i da potkopava zakone Unije.

Ukoliko Poljska ne ispuni rok, preti joj kazna ili gubitak sredstava iz fondova EU. U četvrtak je Malgorzata Manovska privremeno delimično zamrznula disciplinsko odeljenje.

"U to odeljenje neće stizati novi slučajevi dok se ne sprovedu zakonske promene ili Sud pravde EU donese konačnu odluku po tom pitanju", obrazložila je Malgorzata Manovska.

Ziobro je izjavio da se protivi "podleganju ilegalnim ucenama EU", javlja Rojters.

Verovanje da je EU dobri čika koji nam daje novac i da treba da prihvatimo sve njegove zahteve po svaku cenu predstavlja propagandu i laž, rekao je Ziobro.

Komentari (0)

Evropa