Evropa

Spajić: Odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH važna za region

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2024

-

09:35

Spajić: Odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH važna za region
Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić - Copyright Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Milojko Spajić ocenio je da je odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH važna za region i politiku proširenja.

Spajić je čestitao BiH otvaranje pristupnih pregovora i poželeo uspeh u pregovaračkom procesu.

"Ovo je važan dan i za region i za politiku proširenja, a najvažniji za građane BiH. Crna Gora snažno stoji uz sve susede na putu naše zajedničke budućnosti u EU", napisao je Spajić na društvenoj mreži X.

Lideri EU odlučili su sinoć da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Evropski savet je pozvao Evropsku komisiju da pripremi pregovarački okvir kako bi ga Savet usvojio kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine, navodi se u usvojenim zaključcima Evropskog saveta, koji se odnose na proširenje i reforme.

"Na osnovu preporuke Evropske komisije od 12. marta 2024. godine, Evropski savet odlučuje da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Evropski savet poziva Komisiju da pripremi pregovarački okvir u cilju njegovog usvajanja od strane Saveta onog trenutka kada se preduzmu svi relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine", navodi se u zaključcima.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel  nazvao je  odluku lidera EU "važnom prekretnicom" i izrazio spremnost za saradnju sa vlastima u BIH kako bi se osigurao "pozitivan razvoj događaja u budućnosti".

Komentari (0)

Evropa