Evropa

Goran Petronijević iz Moskve: "Rukopis" napadača ukazuje na Bliski Istok

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

09:56

Goran Petronijević iz Moskve: "Rukopis" napadača ukazuje na Bliski Istok
Advokat Goran Petronijević - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Advokat Goran Petronijević koji se nalazi u Moskvi, ocenio je danas da teroristički napad u Moskvi nosi "očigledan rukopis koji potiče sa Bliskog Istoka".

"Ono što se može sada videti jeste očigledan rukopis koji potiče sa Bliskog Istoka i njihovih terorističkih organizacija. Pre svega sumnja se na ISIS, posebno imajući u vidu informaciju koja je već dospela i u medije da je pre mesec dana iz američkih zatvora u Gvantahamu, u Iraku, i Siriji pušten veći broj ISIS-ovih zatvorenika koji su se tamo nalazili", rekao je Petronijević za Tanjug.

Dodao je da se u Moskvi o tome šaljivo govori u stilu da, ako su ih oni pustili, onda ih nisu pustili na odmor, već verovatno sa određenim zadacima pa se sada sumnja upućuje na tu stranu.

"Dosta municije i ostale vojne opreme koje su imali za sobom nije potrošeno, što  govori da je verovatno njihov akt trebalo da bude još teži i još gori", rekao je Petronijević. 

On je naveo da je, prema pronađenom naoružanju, jasno da su oni imali kalašnjikove, a jedan je imao i lovački karabin 12 mm, što prema njegovim rečima pokazuje da nisu imali samo vojničko oružje, već i oružje koje je pribavljeno ili napravljeno ad hok.

Prema njegovim rečima, u Moskvi se gleda i koja od zemalja ili koji region izražava saučešće i osuđuje ovaj akt, što je civilizacijski potez svake države i svakog državnika i, kako se vrlo interesantno zapaža, da jedine dve države koje do sada to nisu učinile su Velika Britanija i Sjedinjene Države."

"Čak se i Ukrajina ogradila od ovoga. Njene službe bezbednosti su rekle da one nemaju nikakve veze sa ovim, iako je jučerašnji dan bio jedan od težih dana u smislu gađanja vojnih objekata, skladišta i slično koje su ruske snage gađale visokopreciznim dalekometnim raketama", rekao je Petronijević.

Ocenio je da nije isključeno da je upravo ta činjenica iskorišćena da bi se ovakav akt prebacio ili usmerila pažnja po sistemu lažne zastave, na Ukrajinu, ali, kako je dodao, u Moskvi najveći deo analitičara i bezbednosnih stručnjaka koji se time bave, smatra da ono što se sinoć desilo u Moskvi nema veze sa Ukrajinom. 

Naveo je da se za sada traga za izvršiocima, da ima dosta podataka o njima ali budući da je reč o velikom gradu, sa ogromnim brojem stanovnika, sadašnje traženje je kao da se traži igla u plastu sena. 

"Činjenica jeste da je u uslovima kada se zemlja nalazi u stanju u kakvom je Rusija malo neodgovorno organizovati ovakve velike masovne skupove. Obezbeđenje koje je bilo na ulazu, očigledno je bilo samo sa motorolama, znači sredstvima veze i nekim kratkim naoružanjem i nije moglo da pružiti otpor teroristima", rekao je Petronijević.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa