Evropa

Šta se to dešava u Grčkoj? U jednom danu izbio 71 požar, šest regiona u pripravnosti

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

21:56

Šta se to dešava u Grčkoj? U jednom danu izbio 71 požar, šest regiona u pripravnosti
Šta se to dešava u Grčkoj? U jednom danu izbio 71 požar, šest regiona u pripravnosti - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Zbog situacije sa požarima održan je sastanak sa grupom meteorologa, a potom i sastanak Koordinacionog tela, kojem je prisustvovao ministar za klimatske krize i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas, prenela je Amna. 

Na sastanku je razgovarano o snažnom vetru koji će duvati sutra, u ponedeljak i utorak u različitim regionima Grčke, što će rezultirati rizikom od izbijanja istovremenih požara.

Odlučeno je da sve snage Civilne zaštite za regione Peloponeza, Atike, Krita, Severnog i Južnog Egeja i Centralne Grčke budu u stanju pripravnosti zbog visokog rizika od požara. 

Konkretno, prema prognozama meteorologa, jaki vetrovi će duvati na severu Egeja, Atici, Beotiji, Kikladima, Kritu i jugoistočnom Peloponezu, što će situaciju učiniti izuzetno opasnom za izbijanje požara. 

Što se tiče požara, koji se jutros izbio u šumskoj oblasti Mavros Kolimbos u Lasitiju na Kritu, je bolja, saopštila je Vatrogasna služba. 

Kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, oni deluju na nekoliko raštrkanih žarišta iznad Mavro Kolimbosa i Kucurasa u planinskom delu, dok na ostalim mestima ima samo dima. 

Vatrogasne snage ostaće na licu mesta tokom cele večeri, a u požaru su povređene tri osobe, među kojima i 74-godišnji muškarac koji je sa opekotinama i problemima sa disanjem prebačen u bolnicu Venizelio i intubiran.

Na licu mesta deluje 169 vatrogasaca sa 12 pešačkih jedinica, 30 vozila, dok iz vazduha pomažu četiri helikoptera, od kojih je jedan za koordinaciju.

Naselja Mavros Kolimbos, Ahlija, Agija Fotija i Galini od jutros su evakuisana.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa