Evropa

Britanski ministar za klimatske promene podneo ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

19:26

Britanski ministar za klimatske promene podneo ostavku
Britanski ministar za klimatske promene, Grejem Stjuart - Copyright AP/Yuki Iwamura

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar za klimatske promene Grejem Stjuart podneo je ostavku posle osam godina u vladi, saopštivši da je vreme da se povuče.

Stjuart je naglasio da će ponovo podržati Konzervativnu partiju premijera Rišija Sunaka na opštim izborima kasnije ove godine, a protiv Laburista, koji trenutno vode prema anketama, javlja Rojters.

''Nakon što sam služio kao ministar tokom proteklih osam godina, odlučio sam da je sada vreme da se povučem. Nastaviću da Vam pružam punu podršku kao član parlamenta bez zvanične pozicije'', napisao je Stjuart u pismu Rišiju Sunaku, koje je objavljeno na platformi X.

Sunak se zahvalio bivšem ministru na podršci britanskim naporima u tranziciji ka čistoj energiji, uključujući i cilj da se dostigne neto od nula emisija do 2050.

''Razumem Vašu želju da se povučete sa funkcije ministra. Ovakvi poslovi su zahtevni i Vi ste služili u vladi gotovo neprekidno od 2016'', poručio je premijer Stjuartu.

Stjuart je predstavljao Britaniju na prošlogodišnjem samitu o klimi COP28 klimi u Dubaiju, ali je izazvao kritike aktivista kada je otišao u London na glasanje o zakonu koji bi podrazumevao slanje tražilaca azila iz Britanije u Ruandu, dok je ishod pregovora o klimi i dalje bio nepoznat. Nakon glasanja, Stjuart se vratio u Dubai pre završetka samita, podseća Rojters.

Stjuart je postao ministar za klimatske promene 2022, ali je takođe radio pri ministarstvima spoljnih poslova i trgovine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa