Evropa

Član AFD-a pred sudom zbog nacističkog slogana: Salutirao pristalicama uz tekst Hitlerove paravojne organizacije

Komentari

Autor: FoNet

18/04/2024

-

22:20

Član AFD-a pred sudom zbog nacističkog slogana: Salutirao pristalicama uz tekst Hitlerove paravojne organizacije
Tanjug/AP/Jens Meyer - Copyright Tanjug/AP/Jens Meyer

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najradikalnijih nemačkih političara, Bjern Heke iz Alternative za Nemačku, optužen je da je koristio zabranjeni nacistički slogan i danas mu je počelo suđenje u Haleu.

Krivično delo za koje se tvrdi da ga je počinio Heke administrativnim jezikom se opisuje kao "upotreba simbola bivše nacionalsocijalističke organizacije“, prenosi Dojče vele.

Reč je o Hekeovom nastupu tokom predizborne kampanje 12. decembra 2023. u Geri u Tiringiji, kada je rekao da mora da se pojavi na sudu zbog optužnice iz 2021.

Optužnica ga tereti da je tada izbornu kampanju zaključio rečima: "Sve za našu domovinu, sve za Saksoniju-Anhalt, sve za", ali nije završio slogan, već je uz gestikulaciju ohrabrio publiku da ona to sama učini.

Okupljeni su zatim uzvratili aplauzom i uzviknuli "Nemačku“.

Slogan Hitlerove paravojne organizacije

"Sve za Nemačku“ je slogan zloglasne Hitlerove paravojne organizacije, „Šturmabtajlung“ (Jurišni odred), ili skraćeno SA, što je bila Hitlerova paravojna teroristička organizacija.

SA je bila posebno aktivna u počecima nacionalsocijalizma, u vreme dolaska na vlast Hitlera i njegove stranke 1933. godine, kada je Nemačku preplavila ubijanjem, mučenjem i zastrašivanjem, prvenstveno komunista i Jevreja.

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

U Saveznoj Republici Nemačkoj zabranjena je svaka propaganda u duhu nacionalsocijalističke ideologije i njenih organizacija, uključujući i upotrebu slogana "Sve za Nemačku“.

Neverovatno je koliko se Hekeove izjave stalno, direktno ili indirektno, odnose na nacističko doba.

On je, između ostalog, kritikovao i spomenik Holokaustu u Berlinu, kojim se podseća na ubistvo šest miliona evropskih Jevreja od strane nacionalsocijalista, rekavši da je to "spomenik srama“. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa