Evropa

RAT U UKRAJINI Kijevu NATO obezbeđuje nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam "Patriota"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

19/04/2024

-

09:12

RAT U UKRAJINI Kijevu NATO obezbeđuje nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam "Patriota"
RAT U UKRAJINI Kijevu NATO obezbeđuje nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam "Patriota" - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, FoNet/AP Ukrainian Emergency Service

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 786 dana. Ukrajinski premijer Denis Šmigalj upozorio je svet da će doći do trećeg svetskog rata ako Kijev doživi poraz od Moskve, pozvavši kongres SAD da usvoji dugoodlagani zakon o pomoći. U međuvremenu, poljsko državno tužilaštvo saopštilo je da je na njenoj teritoriji uhapšen muškarac osumnjičen da je pomagao u navodnoj ruskoj zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Osumnjičeni muškarac izjavio da je spreman da radi za rusku vojnu obaveštajnu službu i da je već uspostavio kontakte sa građanima Rusije koji su uključeni u rat u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Poljska uhapsila osumnjičenog za pomaganje u zaveri za ubistvo Zelenskog
  • Premijer Ukrajine: Ako izgubimo, doći će do trećeg svetskog rata
  • Direktor CIA: Ukrajina bi do kraja godine mogla da izgubi rat ukoliko ne dobije pomoć
  •  IAEA: Obavešteni smo o napadu na NE u Zaporožju

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.33 Zelenski: Više nema vremena samo za razgovore, potrebne su odluke partnera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras da u ovoj godini nema više vremena za dalje razgovore, već su potrebne odluke partnera.

"Sve je prilično specifično. Ukrajini je potrebna protivvazdušna odbrana, a partneri u tome mogu pomoći. Mi cenimo napore svakog lidera, svake države, koji su zaista aktivni, zaista ispunjavaju svoja obećanja i pokušavaju da povećaju mogućnosti našeg vazdušnog štita", istakao je predsednik Ukrajine u večernjoj video poruci, prenosi Ukrinform.

22.17 Kongres sutra odlučuje o pomoći Ukrajini i Izraelu

Posle višemesečnog odlaganja, Predstavnički dom američkog Kongresa je spreman da sutra konačno glasa o zakonu koji bi omogućio vladi da sa desetinama milijardi dolara pomogne Ukrajini i Izraelu.

Detaljnije možete pročitati OVDE.

18.08 NATO obezbeđuje Kijevu nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam sistema Patriot

Članice NATO-a danas su se složile da obezbede Kijevu dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući i američki PVO sistem Patriot, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je Kijevu neophodno najmanje sedam Patriot PVO sistema.

''Pored Patriota, postoje i druga oružja koja saveznici mogu da obezbede, uključujući (francuski sistem) SAMP/T, a mnogi drugi, koji nemaju dostupne sisteme, su se obavezali da pruže finansijsku podršku za kupovinu PVO za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Tokom govora na virtuelnom sastanku saveta NATO-Ukrajina, Zelenski je opisao trenutni nivo strane pomoći kao ''veoma ograničen” i istakao da je Izraelu pružena pomoć saveznika tokom iranskog napada u subotu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

''(Ruski predsednik Vladimir) Putin mora biti oboren na zemlju, a naše nebo mora ponovo da bude bezbedno. To u potpunosti zavisi od vašeg izbora da li smo zaista saveznici ili ne'', rekao je ukrajinski predsednik.

Prošle nedelje Nemačka se obavezala da će Kijevu obezbediti trećinu Patriot baterija iz svojih vojnih zaliha. Rojters podseća da SAD poseduju najveći broj Patriot sistema, dok u Evropi zemlje kao što su Španija i Grčka imaju Patriot baterije.

17.01 Lavrov: Ako dođe do pregovora sa Ukrajinom, Rusija neće praviti pauze u borbama

Rusija u slučaju ponovnog pokretanja pregovora sa Ukrajinom neće obustavljati borbena dejstva, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je rekao, u intervjuu radio stanicama Sputnjik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda, da je Rusija iskreno spremna za pregovore, ali da ne može da pregovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, jer, kako je naveo, oni ne bi vodili nikuda.

16.38 Orban: Zapad na korak od slanja trupa u Ukrajinu, Brisel se igra vatrom

Zapad je na korak od slanja trupa u Ukrajinu i danas u Briselu vlada proratna većina, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban.

''U Evropi je raspoloženje ratno, a politikom dominira logika rata. Vidim pripreme za rat od svih i sa svih strana. Generalni sekretar NATO-a želi da uspostavi ukrajinsku misiju NATO-a. Evropski lideri su već ušli u rat, razgovaram s njima, čujem ih, oni vide ovaj rat kao svoj i vode ga tako'', istakao je Orban.

Mađarski lider je ukazao na postepeno povećanje pomoći Evrope Ukrajini, počevši od slanja vojne opreme i uvođenja sankcija Rusiji do slanja oružja i novca, preneo je HirTV.

''Novac, novac, oružje, ali situacija se ne popravlja, zapravo se pogoršava. Na korak smo od toga da Zapad šalje trupe u Ukrajinu. Ovo je vrtlog rata koji može da odvuče Evropu u dubinu. Brisel se igra vatrom'', upozorio je Orban i naglasio da Budimpešta neće biti uvučena u rusko-ukrajinski sukob.

14.24 Slovačka: Građanska inicijativa prikupila dva miliona evra za pomoć Ukrajini

Građani Slovačke pokrenuli su inicijativu prikupljanja novca za pomoć Ukrajini, nakon što je Bratislava odbila da pošalje vojnu pomoć Kijevu, a u toku ove nedelje sakupljeno je skoro dva miliona evra. Kako navodi Rojters, zalihe municije su hitno potrebne Ukrajini, a slovačka vlada je prethodno odbila da učestvuje u češkom planu o kupovini stotine hiljada metaka kao pomoć ukrajinskim ratnim naporima.

Slovačka je prošle godine obustavila državnu vojnu pomoć Ukrajini, tvrdeći da rešenje sukoba nije na bojnom polju, a premijer Robert Fiko ponovio je pozive Moskve na mirovne pregovore. Prikupljači sredstava kažu da kampanja ''Municija za Ukrajinu'' ima za cilj da pokaže se većina Slovaka ne slaže sa promenom u spoljnoj politici zemlje nakon septembarskih izbora.

15.01 Berbok: Nemačka ne može da prihvati da Kina uspostavlja bliže odnose sa Rusijom

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je danas da Nemačka ne može da prihvati da Kina uspostavlja sve bliže odnose sa Rusijom koja, kako je navela, vodi nelegalni rat protiv Ukrajine. 

"Ukoliko Kina otvoreno nastavi da uspostavlja sve snažnije partnerstvo sa Rusijom koja vodi nelegalni rat protiv Ukrajine, ... mi to ne možemo da prihvatimo", rekla je Berbok posle sastanka šefova diplomatije G7 na Kapriju u Italiji.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Berbok je pozvala Kinu da iskoristi svoj uticaj na ruskog predsednika Vladimira Putina da obustavi napad na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Ministri inostranih poslova G7 saopštili su, posle trodnevnog sastanka na Kapriju, da su odlučni da "pojačaju kapacitete ukrajinske protivvazdušne odbrane kako bi spasili živote i zaštitili ključnu infrastrukturu".

Ukrajina je bila među glavnim temama sastanka na Kapriju.

12.25 Kapri: Ministri G7 odlučni da pojačaju kapacitete ukrajinske PVO

Ministri inostranih poslova Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) odlučni su da "pojačaju kapacitete ukrajinske protivvazdušne odbrane kako bi spasili živote i zaštitili ključnu infrastrukturu", navodi se u nacrtu završnog saopštenja G7. Nacrt saopštenja, koji je i dalje podložan promenama, dogovoren je na kraju trodnevnog sastanka ministara na južnom italijanskom ostrvu Kapri, na kojem je Ukrajina bila među glavnim temama, preneo je "Reuters".

Ranije danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je prisustvovao sastanku na Kapriju, rekao je novinarima da je G7 usaglasio konkretne korake da pomogne njegovoj zemlji da pojača protivvazdušnu odbranu.

10.24 Preminuo jedan od pilota ruskog vojnog aviona koji se srušio u Stavropolju

Jedan od od četiri pilota ruskog vojnog bombardera Tu-22M3, koji se srušio u ruskom regionu Stavropolj, poginuo je, javlja TASS. Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da se vojni avion, bombarder Tu-22M3 srušio u okrugu Krasnogvardejsk, u južnom ruskom regionu Stavropolj, a da su se tri pilota katapultirala, dok se za četvrtim traga. Gubernator regiona Vladimir Vladimirov ističe da se potraga za četvrtim pilotom nastavlja.

"Dobili smo detaljnije podatke o nesreći koja je zadesila ruski vojni avion u okrugu Krasnogvardejsk. Duboko žalimo što je jedan član posade preminuo, upućujem saučešće porodici preminulog i njegovim prijateljima. Potraga za četvrtim pilotom se nastavlja", istakao je Vladimirov na Telegram kanalu.

Avion se vraćao na pistu u regionu Stavropolj kada je došlo do nesreće, ističe rusko ministarstvo i napominje da u avionu nije bilo municije, odnosno, da nije načinjena šteta na tlu. Preliminarni podaci ruskih istražitelja govore da je uzrok incidenta tehnički kvar, dok ukrajinska strana, tačnije komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuk tvrdi da je Ukrajina oborila avion.

10.07 U ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast poginulo osam osoba, 29 povređeno

Najmanje osam osoba je poginulo, a 29 je povređeno u ruskom napadu na Dnjepropetrovsku oblast, saopštila je ukrajinska Državna služba za vanredne situacije.

U Dnjepru su dve osobe poginule, a 20 ljudi je povređeno, dok je u Sinelnikovu poginulo šest osoba, uključujući dvoje dece, a šest osoba je povređeno, prenosi Ukrinform.

Načelnik vojne administracije u Krivom Rogu Oleksandr Vilkul izjavio je da je udar na infrastrukturu izazvao požar, prenosi Rojters.

Na licu mesta su hitne službe, a trenutno nisu poznati detalji o oštećenju infrastrukture.

Ruska vojska je tokom noći granatirala i stambene četvrti Hersona sa privremeno okupirane leve obale, a ranjene su tri osobe, objavio je na Fejsbuku šef Hersonske vojne oblasti Roman Mročko.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je u toku akcija spasavanja u Dnjepru nakon ruskog napada i da je porušeno nekoliko spratova stambene zgrade, a da su na udaru bili i Krivi Rog i Sinelnikovo.

"Svaka država koja pruža sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini, svaki lider koji pomaže da se ubede partneri da PVO sada ne treba da budu u skladištima, već u gradovima i zajednicama koje su na udaru terorista, svi koji podržavaju našu odbranu, oni su spasioci života", naveo je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Rusija mora da snosi odgovornost za svoj teror, a "svaka raketa, svaki Šahed mora biti oboren".

"Svet to može da garantuje, partneri imaju potrebne sposobnosti. To je dokazano, posebno na nebu Bliskog istoka i trebalo bi da funkcioniše na nebu Evrope", dodao je on.   

09.08 Ukrajina tvrdi da je oborila ruski bombarder

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništila ruski strateški bombarder Tu-22 nakon ruskog napada raketama i dronovima na ukrajinske gradove, prenosi "Reuters".

"Prvi put su protivvazdušne raketne jedinice ratnog vazduhoplovstva, u saradnji sa Odbrambenim obaveštajnim službama Ukrajine, uništile strateški bombarder Tu-22M3", naveo je komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno navelo je da se ruski vojni avion, bombarder Tu-22M3, srušio u okrugu Krasnogvardejsk u južnom ruskom regionu Stavropolj, kao i da su piloti katapultirali.

08.57 Napad na Dnjepar

Najmanje dve osobe su stradale, a 15 njih je povređeno u ruskom raketnom napadu na Dnjepar, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Sergej Lisak. Kako kaže, pogođena je petospratnica i pod moguće je da se još ljudi nalazi pod ruševinama, prenosi "Reuters".

08.45 Ima povređenih u ruskom napadu na Krivi Rog

Načelnik vojne administracije Krivog Roga Oleksandr Vilkul izjavio je da je u ranim jutarnjim satima u ruskom napadu na taj grad oštećena infrastruktura, kao i da su tri osobe povređene. Vilkul je naveo da je došlo i do požara usled napada.

06.50 Direktor CIA: Ukrajina bi do kraja godine mogla da igubi rat ukoliko ne dobije pomoć

Direktor CIA Vilijam Barns uputio je oštro upozorenje članovima američkog Kongresa da bi Ukrajina do kraja godine mogla da izgubi rat, ukoliko joj odmah ne bude odobrena vojna pomoć. Govoreći u Predsedničkom centru Džordža V. Buša, Barns je pozvao zakonodavce da usvoje zakon koji će omogućiti vladi da milijarde dolara uloži u odbranu Ukrajine, prenosi Politiko.

06.45 Zelenski i Habek razgovarali o potrebama ukrajinske PVO i zajedničkim projektima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je u Kijevu sa vicekancelarom nemačke vlade Robertom Habekom o potrebama Ukrajine u sistemima protivvazdušne odbrane, zajedničkim projektima u sferi odbrane i pripremama za konferenciju u Nemačkoj.

"Posebno cenimo vođstvo Nemačke, koje pomaže ne samo nama u Ukrajini da zaštitimo život, već i čitavoj Evropi da sačuvamo upravo onakvu Evropu koja ume da bude mirna, ume da bude legalna, ume da brine o ljudima. Nemačka je sada među svetskim liderima u podršci našoj odbrani", naveo je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

06.30 IAEA: Obavešteni smo o napadu na NE u Zaporožju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je obaveštena o poslednjem napadu ukrajinske vojske dronom na centar za obuku nuklearne elektrane Zaporožje na istoku Ukrajine. ''Obavešteni smo o još jednom pokušaju napada dronom na centar za obuku Zaporoške nuklearne elektrane (ZNPP), koji nije doveo do uništenja ili žrtava'', navodi se u saopštenju IAEA, i dodaje da je reč o trećem napadu na taj centar, nakon dva napada prošle nedelje, prenose RIA Novosti.

AP Photo

 

06.21 Poljska uhapsila osumnjičenog za pomaganje u zaveri za ubistvo Zelenskog

Poljsko državno tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen muškarac osumnjičen da je pomagao u navodnoj ruskoj zaveri za ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Kao rezultat bliske saradnje poljskog nacionalnog tužilaštva sa Agencijom za unutrašnju bezbednost i sa Generalnim tužilaštvom Ukrajine i Službom bezbednosti Ukrajine, Pavel K, državljanin Republike Poljske, pritvoren je na teritoriji Poljske", navodi se u saopštenju na sajtu tužilaštva.

Dodaje se da je osumnjičeni muškarac izjavio da je spreman da radi za rusku vojnu obaveštajnu službu i da je već uspostavio kontakte sa građanima Rusije koji su uključeni u rat u Ukrajini.

06.10 Premijer Ukrajine: Ako izgubimo, doći će do trećeg svetskog rata

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj upozorio je svet da će doći do trećeg svetskog rata, ako je Ukrajina izgubi u sukobu sa Rusijom, pozvavši Američki kongres da usvoji dugoodlagani zakon o pomoći. Šmigalj je izrazio "pažljivi optimizam" da će američki zakonodavci usvojiti pomoć Kijevu u vrednosti od 61 milijardu dolara. "Novac nam je potreban juče, ne sutra, ne danas", istakao je Šmigalj.

Komentari (0)

Evropa