Evropa

Holanđanin tuži državu jer ga je stavila na listu potencijalnih terorista

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2024

-

12:40

Holanđanin tuži državu jer ga je stavila na listu potencijalnih terorista
Holanđanin tuži državu jer ga je stavila na listu potencijalnih terorista - Copyright AP Photo/Patrick Post

veličina teksta

Aa Aa

Holanđanin tuži holandsku državu i policiju jer su ga, kako navodi, nepravedno stavili na spisak potencijalnih terorista i nezakonito delili njegove podatke sa drugim državama.

On je zbog toga nailazio na probleme na graničnim prelazima širom sveta prethodnih godina, iako nikada nije bio osumnjičen ni za jedan zločin, preneo je holandski list NRC.

S obzirom na to da bio je povezan sa terorizimom, Omar je zatražio od NRC da se ne pominje njegovo prezime.

Njegovi problemi počeli su 2019. godine, kada je pokušao da ode u Tursku sa suprugom i tastom. Čuvari na bugarsko-turskoj granici su mu rekli da "ne može da uđe u Tursku" i poslali ga natrag u Bugarsku - peške.

Pre četiri godine, podneo je tužbu zbog zabrane ulaska u Tursku.

Sud je mu je odbacio tužbu, ali presuda je otkrila da je holandsko odeljenje Interpola poslalo drugim državama poruku o njemu 2015. godine, navodeći da bi "mogao da putuje i učestvuje u konfliktima u Siriji", preneo je "NL Times".

Omar je tada zatražio informacije od holandske policije, a tek 2023. godine policija ga je obavestila da se nalazio na listi potencijalnih džihadista od 2015. do 2017. godine.

U julu prošle godine, ministarka pravde Holandije Dilan Ješilgoz potvrdila je da je podelila listu sa SAD.

Na listi je nekoliko desetina holandskih državljana, bez ikakvih konkretnih dokaza protiv njih. Omarovi advokati, Tom de Bur i Emijel Jurjens, rekli su za "NRC" da on tuži holandsku državu i policiju i traži odštetu, kao i "aktivnu pomoć" u uklanjanju njegovih podataka iz sistema "trećih zemalja" sa kojima su podeljene.

Takođe, tražio je i na pomoć ukoliko opet naiđe na probleme tokom putovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa