Evropa

Vladajuća koalicija u Baskiji ima dobre šanse da ostane na vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

11:12

Vladajuća koalicija u Baskiji ima dobre šanse da ostane na vlasti
Vladajuća koalicija u Baskiji ima dobre šanse da ostane na vlasti - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća koalicija u španskoj pokrajini Baskija, na čelu sa Baskijskom nacionalnom strankom (PNV), verovatno će zadržati vlast nakon što je osvojila isto glasova kao i levičarska separatistička stranka Bildu.

Iako je PNV osvojio 30.000 glasova više od Bildu, obe stranke su osvojile 27 mesta u parlamentu, u kojem je za većinu potrebno 38, prenosi Rojters.

PNV će, ipak, verovatno ostati na vlasti ako zadrži podršku trećeplasirane Socijalističke stranke koja je osvojila 12 mesta, a sa kojom je koalicioni partner od 2016. godine.

Na izborima je Narodna partija osvojila sedam mesta, a levičarska stranka Sumar i stranka ekstremne desnice Voks po jedno mesto, piše El Pais. Pravo glasa imalo je 1,8 miliona stanovnika pokrajine.

Socijalistička partija, koja je na vlasti u Španiji na čelu sa premijerom Pedrom Sančezom, tokom kampanje se ograđivala od separatističke Bildu, iako je Sančez kritikovan zbog saradnje sa separatističkim strankama iz Katalonije, navodi Rojters.

Agencija dodaje da se ovakav stav Sančeza objašnjava njegovom potrebom da ima podršku PNV i katalonskih separatista u nacionalnom parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa