Evropa

Poslanici španskih stranaka PSOE i PP glasaće protiv članstva Kosova u SE

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

17:15

Poslanici španskih stranaka PSOE i PP glasaće protiv članstva Kosova u SE
Poslanici španskih stranaka PSOE i PP glasaće protiv članstva Kosova u SE - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Španske socijalističke radničke partije (PSOE) premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije (PP), glasaće protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope sledeće nedelje, potvrdili su izvori iz tih partija za agenciju Europa press.

Kako se navodi, i petoro socijalista u SE i troje iz Narodne partije glasaće protiv članstva Kosova, čiju nezavisnost do danas Španija nije priznala.

"Glasaćemo protiv, jer i dalje imamo iste kriterijume" u vezi sa tim, rekli su izvori iz PSOE, koji smatraju da sada nije vreme za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, jer to može da stvori prostor za konfrontaciju, s obzirom da među 46 zemalja članica Saveta Evrope ima i onih koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, a među kojima je i Španija.

I poslanici iz Narodne partije kazali su za špansku agenciju Europa press da nema promene u njihovom stavu kada je reč o nepriznavanju nezavisnosti tzv. Kosova još od vremena vlade Marijana Rahoja, bivšeg lidera ove partije.

Izvori iz Narodne partije potvrđuju da će glasati protiv napominjući da "nije dobar presedan" da ova teritorija postane članica Saveta Evrope. 

Krajem marta ove godine, Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope dao je Prištini zeleno svetlo za punopravno članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

O tome će se pred Parlamentarnom skupštinom u punom sastavu, glasati u utorak, 16. aprila, a konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa