Evropa

Mogerini: Balkan je srce Evrope, ne možemo priuštiti rusko ili kinesko prisustvo

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

23:45

Mogerini: Balkan je srce Evrope, ne možemo priuštiti rusko ili kinesko prisustvo
Mogerini: Balkan je srce Evrope, ne možemo priuštiti rusko ili kinesko prisustvo - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Rektor Evropskog koledža federika Mogerini izjavila je danas da je proširenje EU dug i složen proces, ali je izvodljiv i da vredi, da je Balkan srce Evrope, kao i da proširenje jedino ima komponentu pomirenja.

Ona je na drugom regionalnom ESG Adria Samitu, koji se održava u Tivtu pod sloganom "Deluj sada za održivo sutra", rekla da Evropska unija sada shvata da na Zapadnom Balkanu ima prostora za druge svetske igrače ukoliko nije dosledna i da to sebi ne može da priušti.

"Ne možemo sebi priuštiti da u regionu imamo rusko, kinesko ili prisustvo nekog drugog sa jakim političkim uticajem u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, usred Evrope, u srcu Evrope. Uvek mislimo na Belgiju kao na srce Evrope. Ako uzmete malo drugačiji geografski pristup, Balkan je srce Evrope. Što smo više prisutni, manje moramo da se plašimo geopolitičke orijentacije regiona", rekla je ona.

"Postoji zajednički interes da se ceo region uvede u EU"

Prema njenim rečima Evropska unija neće imati konkurenta na Zapadnom Balkanu ako je dosledna, prisutna i kredibilna.

"Dakle, na nama je da to uradimo. Ako to ne uradimo mislim da ćemo se suočiti sa problemima. A takođe će biti teže za zemlje u regionu jer je agenda Evropske unije jedina agenda koja ujedinjuje zemlje, društva u regionu. Ne samo unutar zemalja, već i među njima na regionalnom nivou. Ne smemo zaboraviti da je proširenje na Zapadni Balkan jedino koje ima neke komponente pomirenja", istakla je ona.

Prema njenim rečima, postoji zajednički interes da se ceo region uvede u Evropsku uniju, jer to je takođe način na koji ceo region može da sarađuje pod istim institucionalnim kišobranom.

Kako je rekla svi moraju da se ponašaju odgovorno i imaju na umu da retorika mora da služi i toj svrsi, a da su zapaljivi diskursi uvek kontraproduktivni.

"Mislim da su za Zapadni Balkan bezbednosne pretnje, geopolitički, iste kao i one sa kojima se suočavamo u Evropi. Potpuno isto. Rusija. Pretnje od radikalizacije, ali i pretnje koje dolaze iz naših društava, od polarizacije. A rastući trendovi uskraćivanja prava i sloboda u našim društvima, diskriminacije, govora mržnje, to raste. Mislim da je ovo veoma ozbiljna bezbednosna pretnja za naše ljude širom Evrope, unutar ili van Evropske unije", rekla je ona.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa