Evropa

"Da li možete da je uhvatite?": Slovački parlamentarac pustio golubicu u sali Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: Guardian

24/04/2024

-

20:54

"Da li možete da je uhvatite?": Slovački parlamentarac pustio golubicu u sali Evropskog parlamenta
"Da li možete da je uhvatite?": Slovački parlamentarac pustio golubicu u sali Evropskog parlamenta - Copyright European Union

veličina teksta

Aa Aa

Slovački poslanik u Evropskom parlamentu izvukao je goluba iz torbe i pustio ga kao "simbol mira“, što je, umesto da zaseni kolege, dovelo do oštrih kritika prisutnih. 

Na iznenađenje poslanika Evropskog parlamenta koji su bili prisutni u sredu u Strazburu, Miroslav Radačovski, lider desničarske stranke "Slovačke patriote", zavukao je ruku u svoju torbu kako bi pustio goluba na slobodu, i na taj način poslao jasnu poruku, prenosi Guardian.

Tom prilikom, on je rekao da želi mir "celom svetu, Rusima i Ukrajincima".

"Želeo bih da oslobodim ovu golubicu kao simbol mira, da simbolizuje mir koji je potreban Evropi. Pustimo da nas ova golubicu sve ujedini", poručio je Radačovski.

Međutim, umesto da puštanje goluba ujedini poslanike, ptica je više uticala na to da prisutni budu užasnuti. 

Karolin Ruz, francuska poslanica u Evropskom parlamentu iz redova Zelenih, pokrenula je pitanje reda rekavši da je Radačovski iskoristio pticu kako bi ostavrio političke poene, što je, kako kaže, mimo pravila parlamenta.

"Upotrebio je životinju, koju je držao u svojoj torbi kao običan predmet, samo da bi poslao mirovnu poruku. Gde je dobrobit životinja u gestu ovog poslanika? Smatram da je ovo apsolutno neprihvatljivo", rekla je Ruz.

Dok je ptica letela po prostoriji, drugi kolega je upitao Radačovskog: "Da li možete da je uhvatite?"
Jan-Kristof Etjen, potpredsednik parlamenta, rekao je da će incident biti prijavljen predsedniku veća, dodajući da se nada će životinja biti dobro".  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa