Evropa

Đorđa Meloni najavila kandidaturu na EU izborima na listi "Braća Italije" ali neće funkciju ako bude izabrana

Komentari

Autor: Tanjug

28/04/2024

-

18:44

Đorđa Meloni najavila kandidaturu na EU izborima na listi "Braća Italije" ali neće funkciju ako bude izabrana
Đorđa Meloni - Copyright Tanjug AP/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je danas da će biti kandidat na evropskim izborima u junu nadajući se da će tako podržati svoju stranku Braća Italije iako neće preuzeti funkciju ako bude izabrana.

Glasanje za Evropski parlament od 6. do 9. juna ključni je test snage njenog 18-mesečnog desničarskog saveza koji predvodi Melonijeva, prenosi Rojters.

"Želimo da u Evropi uradimo ono što smo uradili u Italiji... stvorimo većinu koja će okupiti snage centra-desnice i poslati levicu u opoziciju", rekla je Đorđa Meloni oduševljenoj publici na stranačkoj konferenciji u gradu Peskara gde su predstavljeni EU politika i predizborna kampanja.

Meloni, čija stranka vuče korene iz fašističke grupe Benita Musolinija, zalaže se za izlazak Italije iz evrozone, što je izazvalo zabrinutost u nekim evropskim prestonicama.

Tanjug AP/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

 

Međutim, ona je na položaju premijerke Italije sledila ortodoksnu proevropsku politiku, posebno u sferi spoljne politike i u slučaju Ukrajine i bliskoistočne krize.

Prema rezultatima nedavno sprovedenih anketa njena stranka je najpopularnija u Italiji sa podrškom od 27 odsto, ispred opozicione Demokratske stranke (PD) koja ima podršku oko 20 odsto i levo orijentisanog Pokreta 5 zvezdica sa 16 odsto podrške.

Đorđa Meloni će za EU izbore biti prvo ime na listi Braća Italije u svih pet italijanskih izbornih okruga, ali se zarekla da neće koristiti "ni jedan jedini minut" svog premijerskog vremena za kampanju.

Liderka PD-a Eli Šlajn prošle nedelje je saopštila da će takođe učestvovati na evropskim izborima, kao i Antonio Tajani, šef centrističke stranke Forza Italia koja je u vladajućem koalicionom bloku.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa