Evropa

UN kritikuju Španiju zbog predloga zakona o Francisku Franku: "Ublažavate diktaturu i zločine"

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2024

-

17:51

UN kritikuju Španiju zbog predloga zakona o Francisku Franku: "Ublažavate diktaturu i zločine"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi zakoni, koje su predložile desničarske regionalne koalicione vlade sa ciljem da se sakriju posledice diktature Franciska Franka, mogli bi da budu u suprotnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava, upozorili su Španiju eksperti UN za istinu, pravdu, prisilne nestanke i ubistva.

Pre dve godine, španska vlada predvođena socijalistima uvela je Zakon o demokratskom pamćenju koji je osmišljen da donese ''pravdu, reparaciju i dostojanstvo" žrtvama građanskog rata i diktature koja je usledila, a koji sadrži desetine mera koje imaju za cilj da pomognu ''izmirenje duga španske demokratije prema svojoj prošlosti", prenosi Gardijan.

Kritike UN-a većinski se zasnivaju na tome što ''zakoni o harmoniji'' ne pominju reč ''diktatura'' kada govore o Frankovoj vladavini, kao i na mogućnosti da bi usvajanje ovakvih zakona onemogućilo funkcionisanje udrudženja za sećanje i veb-stranice o istorijskom pamćenju regionalne vlade, koji uključuje mapu masovnih grobnica.

Mere koje se navode u Zakonu uključuju stvaranje popisa stanovništva i nacionalne banke DNK kako bi se pomoglo lociranju i identifikovanju ostataka desetina hiljada ljudi u neobeleženim grobovima, zabranu grupa koje veličaju Frankov režim i ''redefinisanje" Doline palih, bazilike i spomenika u kome je Franko bio sahranjen 44 godine do ekshumacije 2019.

Konzervativna Narodna partija (PP) i krajnje desničarska partija Voks, koje su se protivile zakonu, pokušavaju da ga zamene ''zakonima o harmoniji" u tri regiona u kojima vladaju u koaliciji, Aragonu, Kastilji i Leonu i Valensiji.

Eksperte brine zanemarivanje zločina

Kritičari ''zakona o harmoniji'', uključujući nacionalnu vladu i udruženja za istorijsko pamćenje, osudili su ih kao pokušaj da se umanje, opravdaju ili iskorene tragedije Frankove ere.

U pismu upućenom španskoj vladi krajem aprila, tri eksperta UN-a su istakla da bi informacije koje su dobili o predloženim zakonima ''mogle uticati na obaveze španske države kada su u pitanju ljudska prava, posebno njena obaveza da garantuje očuvanje istorijskog sećanja na teška kršenja ljudskih prava".

Eksperti su kao razlog brige takođe naveli zanemarivanje zločina koji su počinjeni tokom Frankove ere.

Španska vlada, koja je saopštila da će se boriti protiv ''zakona o harmoniji'' pred Ustavnim sudom, UN, Evropskim parlamentom i Savetom Evrope, optužila je PP i Voks da pokušavaju da ''umanje frankizam i prepišu istoriju".

Desničari su negirali ove optužbe tvrdeći da predloženi zakoni imaju za cilj da tretiraju sve žrtve podjednako.

Franko je predvodio Nacionalne snage tokom Španskog građanskog rata, nakon čega je vladao zemljom od 1939. do 1975. godine.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa