Evropa

Nekoliko hiljada Jevreja na "Maršu živih" u Aušvicu

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2024

-

20:29

Nekoliko hiljada Jevreja na "Maršu živih" u Aušvicu
Nekoliko hiljada Jevreja na "Maršu živih" u Aušvicu - Copyright Tanjug/(AP Photo/Czarek Sokolowski)

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko hiljada Jevreja, među kojima i preživeli iz Holokausta, a lično su pogođeni napadim Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, prodefilovalo je danas nekadašnjim nacističkim nemačkim logorom smrti Aušvicom na skupu "Marš živih" koji se održava svake godine u Poljskoj.

Hodajući stazom dugom tri kilometra prema krematorijumu u delu logora pod nazivom Birkenau, učesnici "Marša živih" odali su počast milionima Jevreja koje su ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata, prenosi Reuters.

Daniel Louz, 90-godišnjak čiji je rodni Kibutz Beri izgubio desetinu stanovnika u Hamasovim napadima, došao je danas u Aušvic prvi put otkako je u tom logoru ubijena porodica njegove majke.

"Uveren sam da su me 7. oktobra u Beriju dobre duše stradalih u holokaustu zaštitile i nisu dopustile Hamasovim zločincima da pucaju na naš dom", rekao je Louz.

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja stradalo je u gasnim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti u Aušvicu, logoru koji su Nemci podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Više od tri miliona od ukupno 3.2 miliona poljskih Jevreja ubili su nacisti, što čini otprilike polovinu Jevreja ubijenih u holokaustu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa