Evropa

U Velikoj Britaniji raste zabrinutost zbog moguće deportacije dece migranata u Ruandu

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2024

-

13:37

U Velikoj Britaniji raste zabrinutost zbog moguće deportacije dece migranata u Ruandu
U Velikoj Britaniji raste zabrinutost zbog moguće deportacije dece migranata u Ruandu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova je zaprećeno pravnim postupkom zbog zabrinutosti da bi i deca tražilaca azila mogla sama biti vraćana u Ruandu jer ih službenici pogrešno identifikuju kao odrasle osobe, preneli su danas britanski mediji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova optuženo je za sprovođenje nezakonite procedure jer predlaže deportaciju ljudi samo na osnovu "površne procene godina od strane nadležnih službenika", prenosi londonski Gardijan.

Organizacije za ljudska prava upozorile su da oslanjanje na takvu površnu procenu "nije u potpunosti u skladu" sa deklarisanim namerama vlade da ne uključuje decu u svoj plan deportacije tražilaca azila u Ruandu.

Britanski parlament usvojio je nedavno zakon koji omogućava deportaciju azilanata u Ruandu gde bi trebalo da čekaju rešenje svog statusa.

Prema zvaničnom planu, britanske vlasti su se obavezale da nijedno dete neće biti deportovano u Ruandu kada letovi krenu ovog leta.

Ministarstvo je dobilo rok od dve nedelje da odgovori na pravno upozorenje pre nego što budu preduzete konkretne akcije. U međuvremenu, neke organizacije za ljudska prava upozorile su da su posvedočile duboko uznemirujućim mentalnim problemima među decom za koju veruju da su se našla u ovakvoj situaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa