Evropa

Vilders: Dogovor o novoj holandskoj vladi blizu, danas nova sednica

Komentari

Autor: Tanjug

15/05/2024

-

09:21

Vilders: Dogovor o novoj holandskoj vladi blizu, danas nova sednica
Holandski političar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski političar Gert Vilders danas je saopštio da je veoma blizu dogovora sa potencijalnim desničarskim koalicionim partnerima, skoro šest meseci od pobede na opštim izborima u zemlji.

Razgovori o formiranju vlade vode se od kraja novembra, a stranke su podeljene po pitanju migracione i finansijske politike, prenosi Rojters.

''Ne vidim kako ovo ne bi uspelo'', poručio je Vilders posle 16 sati razgovora tokom kojih je navodno postignut dogovor o finansijama.

On je rekao da će se strane ponovo sastati danas kako bi finalizirale dogovor pre nego što u ponoć istekne rok za razgovore. Dogovorom bi Vildersova desičarska stranka PVV stupila u koaliciju sa partijom VVD odlazećeg premijera Marka Rutea, centrističkom NSC i partijom poljoprivrednika BBB, kako bi zauzeli 88 mesta u donjem domu parlamenta.

Vilders je više puta istakao da bi se pridružio isključivo vladi koja značajno bi ograničila migraciju i zahteve za azil.

Nakon sednice u utorak, lideri drugih stranaka su potvrdili da su blizu sklapanja dogovora, ali je lider NSC-a Piter Omcigt istakao da još uvek nije poznato ko će biti premijer. Rojters navodi da se očekuje da će Vilders predložiti svog kandidata na današnjoj sednici, a da će ostala tri stranačka lidera će takođe ostati u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa