Evropa

Nemački lideri hoće da "obuzdaju" upotrebu kineske 5G opreme

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2024

-

23:19

Nemački lideri hoće da "obuzdaju" upotrebu kineske 5G opreme
Nemački lideri hoće da "obuzdaju" upotrebu kineske 5G opreme - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE, rekli su danas izvori upoznati sa ovim pitanjem, javlja Reuters.

Razgovori između Šolca, ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer i ministra saobraćaja Folkera Visinga imaju za cilj iznalaženje strožijih bezbednosnih mera u vezi sa mobilnom mrežom 5G.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine izašlo je sa predlozima za izmene regulativa u vezi sa 5G mrežama nakon što je istaknuto da se Nemačka previše oslanja na dva kineska dobavljača.

Reuters piše da Berlin ponovo procenjuje svoj odnos sa Kinom, zemljom koju istovremeno naziva i partnerom i sistemskim rivalom, ali koja je ključno tržište za neke od najpoznatijih nemačkih kompanija, uključujući gigante kao što su Folksvagen i Mercedes-Benc.

Pitanje statusa kompanija Huavej i ZTE odražava mišljenje u Berlinu da će možda biti neophodne oštre političke mere kako bi nemačke kompanije bile primorane da smanje svoju stratešku zavisnost od kineske ekomonije, navodi Reuters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa