Biznis vesti

Srbija pripremljena za uvođenje 5G mreže: Potencijalna primena u mnogim oblastima, ali gde će biti najveći pomaci

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

16/03/2024

-

21:21

Srbija pripremljena za uvođenje 5G mreže: Potencijalna primena u mnogim oblastima, ali gde će biti najveći pomaci
Srbija pripremljena za uvođenje 5G mreže: Potencijalna primena u mnogim oblastima, ali gde će biti najveći pomaci - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Aukcija za 5G mrežu u Srbiji, koja je ranije više puta najavljivana, trebalo bi, prema rečima nadležnih, da bude obavljena ove godine. Očekuje se da će kada bude formirana nova vlada, resorno ministarstvo utvrdi minimalne uslove za izdavanje dozvola na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja, a Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge treba da sprovede aukciju. 

Osnov za 5G mrežu daje Zakon o elektronskim komunikacijama koji je usvojen prošle godine, a koji, između ostalog, podstiče razvoj širokopojasnih mreža nove generacije i propisuje postupak za dodelu radio-frekvencijskog spektra od interesa za uvođenje 5G.

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta u penziji Irini Reljin objašnjava za Euronews Srbija da mora da postoji pravilnik koji predviđa minimalne uslove svakom od operatora za takvu kupovinu spektra. 

"To je preduslov za uvođenje 5G mreža. Što se tiče ostalih uslova, mislim da je naša zemlja i te kako pripremljena za to", navela je Reljin. 

Široka primena 5G mreže 

Potencijalna primena 5G mreže je u mnogim oblastima, a Reljin kaže da je 5G mreža pre svega namenjena novim tehnologijama. 

"Zapravo, ona je namenjena svim tehnologijama, ali će na novim tehnologijama da da najviše pomaka. To su, recimo, virtuelna stvarnost i veštačka inteligencija. Veštačka inteligencija će se koristiti u svrhu poboljšanja nekih uslova da, recimo, zameni ljudski organizam tamo gde je opasno ili tamo gde nije potrebno da se koristi ljudski organizam, kao na primer u kontroli nekih procesa i slično", navodi Reljin.

To znači, dodaje ona, da bi bila jako pogodna za industrijske hale, u proizvodnim procesima, gde može da se automatizuje proizvodnja do te mere da ljudski organizam ne mora da radi. 

"Neće biti ručno obavljani proces niti će se tražiti manualna kontrola već automatska kontrola pomoću veštačke inteligencije. To je nešto što je zaista bezopasno i što je vrlo korisno, pre svega, za društvenu zajednicu. Može da se koristi na taj način, a možda i na neki drugi način, to su takozvani vertikalni operatori. I vertikalni operatori će podrazumevati da se na jednoj toj lokaciji, recimo fabričkom prostoru, raznim magacinima gde postoji automatska kontrola ubacivanja tovara na vozila ili bilo šta gde ne treba da se koristi ljudski organizam, praktično koriste visoki frekvencijski opsezi gde se ta mreža i njeno dejstvo ograničava samo na te hale, odnosno na vrlo uzak prostor oko njih", rekla je Reljin. 

Predviđene su i 5G mreže koje će raditi na nižim frekvencijskim opsezima i kao takve su, kaže Reljin, namenjene "normalnim komunikacijama". 

"Obično se govori da je tu možete koristiti ne znam kojom brzinom, da prenesete film, ili nešto slično. Međutim, činjenica je da se 5G naziva industrijskim standardom, jer on najviše poboljšanja daje u industriji", ističe Reljin. 

Ona kaže da će se, na primer, 5G mreža koristiti u kontroli saobraćaja. 

Reljin dodaje da kada se bude uvodilo vozila bez vozača, koje se već negde koristi, kontrola vozila će morati da se vrši pomoću 5G mreže jer je se pokazalo da 4G mreža zbog svojih kašnjenja ne može da zadovolji sve "neprijatne i prijatne slučajeve koji se mogu dogoditi u saobraćaju".

profimedia

 

"Potrebno je da se koristi telekomunikaciona mreža koja ima izuzetno mala kašnjenja i tu je 5G. U svetu se verovatno svuda koristi 5G mreža, mi smo bili pripremljeni za uvođenje među prvima, nažalost, bićemo možda među poslednjima u Evropi koji uvode 5G mrežu", kaže Reljin.

"Nova budućnost"

Reljin kaže da su operatori još pre 3-4 godine bili i te kako zainteresovani za uvođenje 5G mreže i da je nacionalni telekom operator vršio eksperiment. 

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je ranije rekao da se ta kompanija odavno priprema za 5G tehnološki, ali i finansijski. 

On je prošle godine istakao da implementirane bazne stanice već podržavaju tu mrežu.

Lučić je nedavno rekao da je Telekom investirao više od 500 miliona evra u optičku mrežu, da preko 1.400.000 domaćinstava sad trenutno ima optički internet i da kao nacionalni operater, može da odigra jednu veliku ulogu u razvoju digitalne budućnosti. 

Euronews Srbija

 

"Nama se sledećih 15 godina sprema jedna nova budućnost zasnovana na veštačkoj inteligenciji, zasnovana na 5G mreži, na optičkom internetu. Jak nacionalni operater može značajno da ubrza tu budućnost, tako da će Telekom Srbija širenjem i na američko tržište postati dosta jak tržišni igrač", istakao je Lučić. 

Reljin kaže da pretpostavlja da će domaći operatori da ukidaju svoje 3G mreže, jer one više apsolutno nisu interesantne i da će biti dovoljno prostora i na stubovima.  

"Mada je 5G mreža ta koja će koristiti više frekvencijske opsege, a to znači da svaka ta bazna stanica, odnosno antena koja odgovora baznoj stanici, ima manje pokrivanja, tako da će morati da se postavlja veći broj baznih stanica, odnosno veći broj antena da se koristi. To ni u kom slučaju ne znači da će biti opasno po zdravlje, zato što praktično jedna bazna stanica pokriva površinu oko svoje antene, sledeća se nastavlja na onaj deo gde se već signal sa prethodne bazne stanice gubi", rekla je Reljin. 

Ona kaže da za korisnike to nije opasno, zato što oni se uvek kreću na nivou jednog tog eventualnog zračenja. 

"Ta zračenja sa tim snagama toliko malim, apsolutno su bezopasna, ne bi trebalo da imaju nikakav uticaj na zdravlje čoveka", navela je Reljin. 

Kakva treba da bude pokrivenost 5G mrežom? 

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je nedavno rekao da je namera da se do 2027. godine, kada će biti održan EXPO u Beogradu, pokrije što veći deo Srbije 5G mrežom.

Reljin, međutim, navodi da nije neophodno da se veći deo Srbije pokrije 5G mrežom, nego da je potrebno pokriti tamo gde postoje industrijski procesi. 

Navodeći da u udaljenim ruralnim predelima u kojima žive staračka domaćinstva nije potrebna, Reljin kaže da je 5G mreža i te kako potrebna duž auto-puteva i tamo gde su industrijske hale. 

Ona je naglasila da je kada se uvodi 5G mreža duž auto-puta neophodno da postoji i optička mreža duž tog puta i navela da nju treba paralelno i dalje razvijati. 

"Traži se da bude kapilarna optička mreža, što više mesta da bude povezano optikom, jer će ta optika prenositi signal sa izuzetno malim kašnjenjima, što odgovara 5G mreži. Morate da imate paralelno sa 5G mrežom i vrlo razvijenu optičku mrežu, tako da oni operatori koji imaju i jedno i drugo, naravno da su u prednosti. Dobitak za državu neće biti veliki ako nemate paralelno 5G i optiku", rekla je Reljin. 

 

Komentari (0)

Biznis