Evropa

Velika Britanija pred izborima: Izazov za Sunaka i konzervativce, jedna tema će dominirati kampanjom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, The Guardian

24/05/2024

-

15:00

Velika Britanija pred izborima: Izazov za Sunaka i konzervativce, jedna tema će dominirati kampanjom
Tanjug/AP/Stefan Rousseau/PA - Copyright Tanjug/AP/Stefan Rousseau/PA

veličina teksta

Aa Aa

Izbori u Velikoj Britaniji biće održani 4. jula, potvrdio je premijer Riši Sunak, koji se već sprema za novi mandat, iako poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi 14-godišnja vladavina konvervativaca mogla da bude završena. Sunak je u sredu naveo da je kralj Čarls III odobrio raspuštanje parlamenta, a njegov protivkandidat iz redova laburista Kir Starmer već je zasukao rukave i započeo predizbornu kampanju.

Inače, vođstvo britanske opozicione Laburističke partije nad konzervativcima premijera Rišija Sunaka poraslo je 18 poena, pokazala je anketa Opinium riserča. Na prethodnom ispitivanju javnog mnjenja, stranka Kira Starmera imala je 16 poena prednosti, podseća Rojters. Anketa predviđa da će opštim izborima kasnije ove godine laburisti osvojiti 43 odsto glasova, naspram 25 odsto koji će otići konzervativcima.

Obraćajući se naciji ispred Dauning strita, Sunak je rekao da je "trenutak da Britanija izabere svoju budućnost", tvrdeći da građani mogu da im povere još jedan mandat za vođenje zemlje "u vreme globalne nestabilnosti". Sunakove reči su naišle na uzbunu kod viših torijevaca koji su zabrinuti da bi njihova stranka, koja u anketama zaostaje 20 procentnih poena iza laburista, mogla da se suoči sa porazom na izborima, a neki poslanici čak razmišljaju da podnesu pisma nepoverenja.

Očekuje se, piše Gardijan, da će Starmer postati sledeći premijer nakon transformacije laburista od njihovog istorijskog poraza na izborima pre skoro pet godina.

U televizijskom obraćanju ispred sindikalnih zastava, lider laburista je rekao da su izbori dali biračima priliku da donesu promene.

"Evo ga. Budućnost zemlje u vašim rukama. Imate izbor 4. jula i zajedno možemo da zaustavimo haos, možemo da okrenemo stranicu, možemo da počnemo da obnavljamo Britaniju i promenimo našu zemlju", rekao je Starmer, čija se stranka nalazi u vrhu anketa.

Tanjug/AP/Jordan Pettitt/PA

Kir Starmer

Sunak je konačno odlučio da objavi datum izbora nakon što je tvrdio da se ekonomija zemlje poboljšava. Ranije je rekao svom kabinetu da će pad inflacije i migracije pojačati izbornu poruku Torijevaca da se "drže plana".

Međutim, dva ministra u kabinetu – Ester Mekvei i Kris Heaton-Haris – navodno su izrazili rezerve u vezi sa datumom zbog zabrinutosti da se birači ne osećaju bolje uprkos poboljšanim ekonomskim izgledima.

Državni sekretar Majkl Gouv podržao je premijerovu odluku o izborima te poručio: "Ko se usudi, pobeđuje".

Sunak je u obraćanju rekao i da se nada da njegov rad od kada je postao premijer pokazuje da država ima plan i "da smo spremni da preduzmemo hrabre akcije neophodne da bi naša zemlja procvetala".

"Sada sam se držao tog plana i uvek sam bio iskren prema vama o tome šta je potrebno čak i kada je to bilo teško. Ne mogu i neću da tvrdim da je sve u redu. Nijedna vlada ne bi to smela, ali ja sam ponosan na ono što smo zajedno postigli, na hrabre akcije koje smo preduzeli. Uveren sam u ono što možemo da uradimo u budućnosti", naveo je Sunak.

Dodao je i da je sada pitanje kako i kome verujete da taj fond pretvori u sigurnu budućnost za svakog pojedinca i njegovu porodicu i zemlju.

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

"Ovi izbori će se održati u vreme kada je svet opasniji nego što je bio od kraja hladnog rata. Ova neizvesna vremena zahtevaju jasan plan i hrabru akciju kako bi se zacrtao kurs ka bezbednoj budućnosti. Na ovim izborima morate izabrati ko ima taj plan", naveo je Sunak.

Predsednik Konzervativne stranke, Ričard Holden, i strateg Isak Levido kasnije su rekli da stranka treba da zadrži što je moguće više od svoje koalicije glasača 2019, tvrdeći da su oni najbolji izbor tokom vreme globalne nestabilnosti i naglašavanja potencijalnim glasačima.

Sunak je u sredu uveče prisustvovao predizbornom skupu u istočnom Londonu. Uz njega je bio veći deo kabineta.

"Britanci će pokazati da baš i ne žele da ih uzimate zdravo za gotovo", rekao je Sunak,te dodao da su labiristi već uvereni u pobedu.

Sunak je, navodi Gardijan, nastojao da konzervativce predstavi kao stranku budućnosti i stranku kojoj se može poveriti ekonomija i nacionalna bezbednost. U narednim danima, prema svemu sudeći kandidati će se fokusirati na jednu glavnu temu - ekonomija.

Fokus na ekonomiji tokom kampanje

U fokusu kampanje, prema pisanju ovog portala, biće i zdravstveni sistem, migraciona politika, obrazovanje, klimatske promene i kultura.

Inače, Velika Britanija je podeljena na 650 izbornih jedinica, a birači mogu da izaberu jednog od kandidata za parlament, koji obično predstavljaju veću političku stranku. Kako bi se oformila vlada, neophodno je najmanje 326 osvojenih parlamentarnih mesta, nakon čega lider pobedničke strane formira vladu i postaje premijer. U slučaju da nijedna partija ne osvoji neophodan broj mesta, aktuelni premijer ostaje na vlasti i pokušava da formira koaliciju ili manjinsku vladu.

Ukoliko ne dođe do formiranja koalicije, koje nisu česte u Britaniji, premijer može da preporuči da lider najveće opozicione stranke bude pozvan da oformi vladu. Ako aktuelni premijer izgubi, odlazi kod monarha gde nudi ostavku nakon dogovora o narednoj vladi.

Novi premijer se nakon toga sastaje sa kraljem, koji od njega zahteva da formira vladu, u ceremoniji koja se tradicionalno zove ''ljubljenje ruku'', iako se od modernih premijera više ne očekuje da ljube ruku monarha.

Blizu 50 miliona Britanaca ima pravo glasa, a glasanje može da se izvrši lično, poštom ili preko posrednika, navodi Rojters.

Anketa JuGov-a je u aprilu pokazala da se očekuje da laburisti osvoje 403 mesta, a konzervativci 155, dok istraživanja javnog mnjenja generalno ukazuju na vođstvo laburista od najmanje 20 poena. Konzervativci trenutno zauzimaju 344 parlamentarnih mesta, a laburisti 205.

Konzervativci su bili u vladi, bilo u koaliciji ili samostalno, od 2010, a njihovu upravu obeležio je izlazak Britanije iz EU i kontroverze u postupanju tokom pandemije kovida 19. Tokom 14 godina Britanija je promenila pet premijera.

Komentari (0)

Evropa