Evropa

Evropska unija kritikuje Poljsku: Zakon o medijima je negativan signal

Komentari

Autor: Tanjug

12/08/2021

-

13:53

Evropska unija kritikuje Poljsku: Zakon o medijima je negativan signal
Evropska unija kritikuje Poljsku: Zakon o medijima je negativan signal - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija kritikovala je danas poljski zakon kojim se ograničava strano vlasništvo u domaćim medijskim kompanijama koji je usvojio donji dom parlamenta, navodeći da je takva odluka poslala negativan signal.

"Medijski pluralizam i različitost mišljenja su ono što jake demokratije pozdravljaju, a ne borbu protiv njih", napisala je na Tviteru potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, koja je odgovorna za slobodu medija.

"Nacrt poljskog zakona o radiodifuziji šalje negativan signal", dodala je ona, a prenosi agencija Rojters.

Poljski poslanici usvojili su juče zakon koji će pooštriti zabranu da kompanije izvan Evropskog ekonomskog prostora kontrolišu poljske televizijske kuće.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, međutim, odbacio danas kritike na račun tog zakona, nakon što su i SAD, kao jedan od najvažnijih saveznika Varšave, osudile zakon.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Vašington "duboko zabrinut" zbog usvajanja zakona, dok opozicija tvrdi da je na udaru ovog zakona medijski kanal TVN24, koji je u vlasništvu američke medijske grupe "Disvakeri" i koji je kritički nastrojen prema desničarskoj nacionalističkoj vladi.

Moravjecki je negirao da je zakon usmeren protiv TVN24, navodeći da se samo radi o pooštravanju propisa "kako se ne bi došlo do situacije u kojoj bi kompanije izvan Evropske unije kupovale medije u Poljskoj".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa