Evropa

Poljska vlada izgubila parlamentarnu većinu, premijer zatražio smenu potpredsednika koji je već najavio da odlazi

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2021

-

11:55

Poljska vlada izgubila parlamentarnu većinu, premijer zatražio smenu potpredsednika koji je već najavio da odlazi
AP/Czarek Sokolowski - Copyright AP/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vlada, koju predvodi desničarska stranka Pravo i pravda, izgubila je danas parlamentarnu većinu nakon što je manjinski koalicioni partner najavio napuštanje zbog raskola oko zakona koje smatra napadom na slobodu medija.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je u utorak smenu Jaroslava Govina, potpredsednika i ministra razvoja, rada i tehnologije koalicione vlade Poljske i lidera stranke Sporazum, koja je danas saopštila da formalno napušta vladajuću koaliciju, što znači da vladajuća partija može da izgubi tesnu većinu u parlamentu, prenosi AP.

Moravjecki je zatražio smenu Govina u danu kada su širom Poljske počeli protesti zbog predloga zakona kojim, kako tvrde kritičari, vladajuća stranka pokušava da uguši nezavisne medije.

Govin je ranije izjavio da je taj zakon napad na pluralizam, zbog čega je poljski premijer i zatražio njegovu smenu.

U parlamentu se tokom dana očekuje i glasanje o predlogu zakona koji je u središtu spora, a kojim se ograničava udeo stranog vlasništva u medijskom sektoru, što je, prema kritičarima, pokušaj da se ućutka nezavisna televizijska kuća sa američkim vlasništvom koja kritikuje vladu.

Predloženi medijski zakon, zbog kojeg su građani protestovali, praktično bi primorao američku medijsku kuću Discoveri Inc. da proda svoj udeo u TVN mreži koja prenosi veliki broj kanala, ali i informativni kanal TVN24 koji ima najveću, milionsku gledanost večerenjeg informativnog programa.

Sudbina vlade okupljene oko koalicije Ujedinjena desnica, koja je na vlasti od 2015. je neizvesna. Postoje izgledi da stranka Pravo i pravda pridobije podršku nekih opozicionih poslanika, uključujući i one iz krajnje desnog saveza Konfederacija.

Komentari (0)

Evropa