Evropa

Kohabitacija u Francuskoj: Marin le Pen tvrdi da neće tražiti ostavku Makrona ako pobedi na izborima

Komentari

Autor: FoNet

16/06/2024

-

20:49

Kohabitacija u Francuskoj: Marin le Pen tvrdi da neće tražiti ostavku Makrona ako pobedi na izborima
Le Pen i Makron - Copyright Tanjug/Ludovic Marin/Pool photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Liderka francuske krajnje desnice Marin le Pen izjavila je danas da neće tražiti ostavku predsednika Emanuela Makrona, ako njeno Nacionalno okupljanje pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima 30. juna i 7. jula.

"Poštujem institucije i ne pozivam na institucionalni haos. Jednostavno će postojati kohabitacija", rekla je Le Pen u današnjem intervjuu "Figaru", prenosi Politiko.

Makron je raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je Nacionalno okupljanje ubedljivo pobedilo njegovu stranku i sve druge kandidate na evropskim izborima ranije ovog meseca.

Ukoliko Le Pen pobedi na izborima, to bi moglo da nagovesti da će imati veliku šansu i na predsedničkim izborima 2027. godine.

"Ništa me neće sprečiti da se kandidujem na predsedničkim izborima", potvrdila je Le Pen.

Tanjug/AP/Lewis Joly

 

U subotu je širom Francuske održano više skupova protiv Nacionalnog okupljanja, kojima je, prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, prisustvovalo oko 250.000 ljudi, od čega u Parizu oko 75.000.

Uprkos tome, ankete i dalje pokazuju da će Nacionalno okupljanje imati najviše glasova u prvom krugu izbora 30. juna.

Stranci Le Pen se predviđa 33 odsto glasova, ali je sve više ugrožava koalicija levičarskih stranaka, koja je sada na 30 odsto, dok je Makronova partija tek treća sa 19 odsto. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa