Evropa

Toplotni talas u Grčkoj, Kipru i Turskoj odnosi živote: Da li će ovo biti najtoplije leto u Evropi

Komentari

Autor: Euronews

19/06/2024

-

09:00

Toplotni talas u Grčkoj, Kipru i Turskoj odnosi živote: Da li će ovo biti najtoplije leto u Evropi
Toplotni talas u Grčkoj, Kipru i Turskoj odnosi živote: Da li će ovo biti najtoplije leto u Evropi - Copyright Tanjug/AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Delove južne Evrope poslednjih dana pogodile su rekordno visoke temperature zbog prodora toplog vazduha iz Severne Afrike. Vrelina koja je zahvatila jug Starog kontinenta odnela je i nekoliko života, što je dovelo do zatvaranja škola i turističkih atrakcija.

Meteorolozi kažu da bi to mogla da bude najava ekstremnih vremenskih uslova, koji nas tek čekaju ovog leta.

Toplotni talas u Grčkoj smrtonosan za turiste

Prvi toplotni talas u Grčkoj ovog leta u poslednjih nekoliko nedelja odneo je živote najmanje petoro turista, uključujući britanskog tv voditelja i lekara Majkla Mozlija.

Američki turista koji je nestao pre nekoliko dana, pronađen je mrtav u nedelju na plaži malog ostrva severno od Krfa, izveštavaju lokalni mediji. Takođe, posmrtni ostaci holandskog turiste pronađeni su u subotu na Samosu.

Velikom broju turista je bila potrebna lekarska pomoć, nakon što je u najvećem delu zemlje živa u termometru prešla četrdeseti podeok. Inače, na Kritu je temperatura dostigla 44,5 stepeni Celzijusa, dok je na Peloponezu izmereno 43,9 stepeni, izveštava Nacionalna opservatorija iz Atine. 

Najduži toplotni talas u Grčkoj zabeležen je prošlog jula, kada su tako visoke temperature trajale punih 16 dana, ali pojedini stručnjaci smatraju da se takvi periodi ekstremno visokih temperatura javljaju sve ranije. 

Tanjug/AP/Petros Giannakouris

 

Meteorolog Panos Gijanopulos rekao je za grčki kanal ERT da u 20. veku "nikada nije bilo toplotnog talasa pre 19. juna. 

"Imali smo nekoliko u 21. veku, ali nikad pre 15. juna", izjavio je on.

Međutim, Euronews piše da se sada temperature širom Grčke stabilizuju i vraćaju u prosek od 31 do 33 stepena Celzijusa. 

Toplotni udar na Kipru odneo dva života

Izuzetno vrela sedmica takođe je zabeležena na Kipru, a u nedelju su zdravstveni zvaničnici objavili da su ukupno dve starije osobe preminule od toplotnog talasa. 

Barem tri starija pacijenta su u ozbiljnom stanju, a bolnice su suočene sa velikim brojem slučaja iscrpljenosti usled visokih temperatura, javljaju lokalni mediji.

Država je u petak objavila prvi crveni meteo alarm ove sezone, nakon što je u nekoliko oblasti zabeleženo 45 stepeni Celzijusa, deset stepeni iznad proseka za ovo doba godine, a već je registrovan i najvreliji dan u julu svih vremena. Inspekcija Ministarstva rada zahtevala je obustavu teških i srednje teških radova na otvorenom. 

Tanjug/AP/Petros Karadjias

 

Časovi su skraćeni za mlađu decu, nakon što je školski sistem kritikovan zbog manjka klimatizovanog prostora u školama.

Temperature su cele nedelje u toj ostrvskoj zemlji prelazile četrdeset stepeni, a 2024. je do sada bila deseta najsušnija u poslednjih 123 godine. 

Takve vremenske prilike, stvorile su savršene uslove za šumske požare, a posao vatrogascima otežavaju i jaki vetrovi u planinskom području jugozapadno od Nikozije. Do sada je izgorelo više od 3,2 kvadratna kilometra šume.

Dve zajednice u distriktu Pafos evakuisane su prošle nedelje, kada su požari ugrozili njihove domove. U pomoć su svoje avione za gašenje požara poslali Grčka i Jordan. 

I Tursku pogodile ekstremne temperature i požari

Temperatura u Turskoj se prošle nedelje kretala osam do 12 stepeni iznad proseka za ovo doba godine. Četrdeset stepeni izmereno je u nekoliko gradova, a u Istanbulu je objavljeno upozorenje o ograničavanju vremena provedenog na suncu za osetljive grupe poput starijih i bolesnih ljudi, trudnica i dece. Visoka vlažnost vazduha takođe otežava rashlađivanje u ovoj zemlji.

Tursku su zahvatili i požari, a vatrogasci nastoje da ih drže pod kontrolom koristeći avione, helikoptere i ostalu mašineriju.

U petak je plamen zahvatio sedam provincija širom Turske, ali je većina stavljena pod kontrolu do kraja dana.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

Najgore prognoze su sada prošle, a temperatura je trenutno u skladu sa višegodišnjim prosekom od oko trideset stepeni Celzijusa.

Zašto je tako toplo u jugoistočnoj Evropi?

Vetrovi donose vreo vazduh i prašinu iz Severne Afrike u oblast istočnog Sredozemlja i glavni su krivci za ovako rani junski toplotni talas.

Analize neprofitne organizacije "Climate Central" pokazuju da je verovatnoća za pojavu ekstremnih vrelina pet puta veća usled klimatskih promena i da će pogoditi najmanje 290 miliona ljudi.

Evropa je kontinent koji se najbrže zagreva na svetu, pokazuju istraživanja "Kopernikusa", servisa Evropske unije za klimatske promene.

Period ekstremno visokih temperatura ostavlja velike posledice i po zdravlje ljudi. Zajednički izveštaj Svetske meteorološke organizacije i "Kopernikusa" objavljen ranije ove godine pokazao je da je tokom poslednjih dvadeset godina broj smrtnih slučajeva izazvan toplotnim talasima povećan za trideset posto u Evropi. 

Deluje da će i ostatak leta biti sličan. Servis Evropske unije za klimatske promene prognozira da će jul, avgust i septembar verovatno biti topliji od proseka.

"Poslednji deo leta u Evropi verovatno će biti topliji od proseka u svim oblastima, suvlji od proseka na jugu i vlažniji od proseka na dalekom severu", navode iz "Kopernikusa".

Komentari (0)

Evropa