Evropa

Usamljenik, otuđen od porodice, desničar: Napadač iz Plimuta koji je usmrtio petoro imao dozvolu za oružje

Komentari

Autor: Index

13/08/2021

-

21:17

Usamljenik, otuđen od porodice, desničar: Napadač iz Plimuta koji je usmrtio petoro imao dozvolu za oružje
Pucnjava u Plimutu - Copyright Tanjug/AP/Ben Birchall

veličina teksta

Aa Aa

Policija istražuje pozadinu problematičnog usamljenika koji je dobio dozvolu za vatreno oružje i ubio pet osoba, uključujući trogodišnju devojčicu, u prvoj masovnoj pucnjavi u Velikoj Britaniji nakon 11 godina.

Motiv 22-godišnjeg napadača Džejka Dejvisona, koji se ubio u četvrtak uveče nakon šestominutne pucnjave u inače mirnoj četvrti u Plimutu na jugozapadu Engleske blizu najveće pomorske baze u Evropi, za sada nije poznat.

Policija Devona i Kornvola odbacila je terorizam, uključujući i povezanost s krajnje desnim pokretima. Utvrdili su da je Dejvison rodbinski povezan s 51-godišnjom žrtvom, ali nisu potvrdili navode lokalnih medija da je reč o njegovoj majci.

Ubio ženu, pa trogodišnju devojčicu

Nakon što je ubio ženu u njenoj kući, Dejvison je ubio dete i njenog 43-godišnjeg rođaka na putu pored kuće. Nakon toga je ubio muškarca i ženu koji su bili u blizini, navodi policija.

Povrede su zadobila još dve osobe, ali one nisu opasne po život, kazao je šef lokalne policije Šon Sojer novinarima, dodajući da je Dejvison od 2020. imao dozvolu za posedovanje oružja.

Lokalni i nacionalni čelnici izrazili su šok i tugu.

"Moje misli su s prijateljima i porodicama onih koji su izgubili živote i sa svima onima koji su pogođeni sinoćnjim tragičnim incidentom u Plimutu", napisao je na Tviteru britanski premijer Boris Džonson.

Strogi zakoni o oružju

Nakon što se Dejvison ubio, pronađeno je oružje, ali načelnik policije nije potvrdio izjavu svedoka koji kaže da na napadač koristio sačmaru.

Velika Britanija ima jednu od najstrožih regulativa protiv posedovanja oružja, a policija često nije naoružana.

Posedovanje pištolja zabranjeno je u gotovo svim slučajevima nakon masakra u školi u Škotskoj 1996., kada je ubijeno 16 učenika i učitelj, što je najgora masovna pucnjava u istoriji zemlje.

Međutim, posedovanje sportskih puški i sačmarica dozvoljeno je, uz stroga pravila o izdavanju dozvole.

Dozvola traje pet godina i izdaje posle detaljne policijske provere, koja uključuje i psihičke bolesti.

Poslednja masovna pucnjava u Britaniji dogodila se u junu 2010., kada je taksist Derik Bird ubio 12 ljudi u Kambriji, na jugozapadu Engleske.

Usamljenik neprijateljski nastrojen prema ženama 

Dejvisonovi profili na Fejsbuku Jutjubu, koji su u međuvremenu izbrisani, ukazuju na njegovu zainteresovanost za oružje, desničarske ideje i akcione videoigre.

Sadržaj ukazuje na to da je Dejvison bio usamljenik otuđen od svoje porodice, neprijateljski nastrojen prema ženama.

Na Jutjubu većinom je objavljivao kako diže tegove u svojoj teretani.

U posljednjoj objavi, 28. jula, govorio je o osećaju da ga je život "pretukao i porazio".

Poslednji video koji je "lajkova" na Jutjubu ove nedelje je isprobavanje američke puške koja je korišćena u Drugom svetskom ratu.

Kako je dobio dozvolu?

"Nezavisna istraga pokušaće da utvrdi kako je napadač dobio dozvolu i je li imao problema s mentalnim zdravljem", dodao je Sojer.

Dejvison je na društvenim mrežama kao poslodavca naveo Babkok Internešnl, britansku inženjersku kompaniju koja sarađuje s lukom britanske mornarice u Plimut.

Tanjug/AP/Ben Birchall

 

Navodno je upravljao dizalicom u luci, dok je u tinejdžerskim godinama radio na skeli.

Babkok nije komentirisao navode, ali je izvršni direktor Dejvid Lokvud u ime kompanije izrazio šok i žalost.

"Kao jedan od najvećih poslodavaca u Plimutu, pružamo podršku i pomoć svakom od naših kolega koji se osećaju pogođeni ovim incidentom", rekao je.

Komentari (0)

Evropa