Evropa

Duda poručio iz Pekinga: Nadam se da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2024

-

22:40

Duda poručio iz Pekinga: Nadam se da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat u Ukrajini
Duda poručio iz Pekinga: Nadam se da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat u Ukrajini - Copyright Tanjug/Pedro Pardo/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas tokom posete Pekingu da se nada da će Kina pomoći da se pronađe rešenje za uspostavljanje mira u Ukrajini koje će poštovati međunarodno pravo.

"Izneo sam naše gledište o bezbednosnoj situaciji u Evropi i svetu, pre svega u našem delu Evrope", rekao je Duda novinarima posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu.

On je istakao da se nada da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat koji Rusija vodi u Ukrajini i dodao da mirovno rešenje mora poštovati međunarodno pravo i međunarodno priznate granice Ukrajine.

Si je rekao Dudi da Kina podržava sve napore da se rat u Ukrajini mirno okonča i da će Kina nastaviti da igra ulogu u pronalaženju političkog rešenja za krizu, prenela je kineska državna televizija.

Kina i Rusija su proglasile partnerstvo "bez ograničenja" samo nekoliko dana pre nego što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio početak napada na Ukrajinu, navela je agencija.

Peking navodi da je neutralan povodom sukoba i da nije snabdevao Moskvu oružjem ili municijom.

Kina nije prisustvovala mirovnom samitu u Ukrajini organizovanom u Švajcarskoj ovog meseca, obrazloživši to rečima da nisu ispunjena njena očekivanja da na samitu učestvuju i Rusija i Ukrajina, preneo je Rojters.

Rusija nije pozvana na skup i proglasila ga je lažnim.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa