Evropa

Navaljni: Dani teškog rada zamenjeni su ispiranjem mozga, teraju me da gledam državnu TV osam sati dnevno

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2021

-

08:26

Navaljni: Dani teškog rada zamenjeni su ispiranjem mozga, teraju me da gledam državnu TV osam sati dnevno
Navaljni: Dani teškog rada zamenjeni su ispiranjem mozga, teraju me da gledam državnu TV osam sati dnevno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni dao je prvi intervju iz zatvora, uporedivši ga sa kineskim "radnim logorom", uz dodatak da je primoran da gleda osam sati dnevno državnu televiziju, preneo je "Gardijan".


Navaljni služi zatvorsku kaznu od dve i po godine u zatvoru u Pokrovu, 100 kilometara istočno od Moskve.

On je za "Njujork tajms" rekao da su dani "teškog rada" u sovjetskom gulagu završeni, ali su sada zamenjeni, kako je rekao, "psiholoških nasiljem" putem ispiranja mozga i propagande.

"Možete da zamislite istetovirane mišićave muškarce sa čeličnim zubima, koji se bore noževima da zauzmu krevet pored prozora. Morali biste da zamislite nešto kao što je kineski radni logor, gde svi marširaju u redu, a kamere su na sve strane. Takođe, prisutna je i konstantna kontrola i kultura cinkarenja", izjavio je Navaljni.

On navodi da čuvari nadgledaju njega i ostale zatvorenike dok gledaju "državnu propagandu", ne dozvoljavajući im da čitaju ili pišu, a ako neko slučajno zaspi, odmah ga bude.

Međutim, dodaje se u tekstu, Navaljnog ne napušta nada o budućnosti vladavine predsednika Vladimira Putina, insistirajući da će se jednog dana to okončati.

"Pre ili kasnije, ova greška će biti ispravljena, Rusija će postati demokratsko društvo, na evropskoj stazi razvoja - zato što ljudi tako žele", rekao je on u intervjuu objavljenom u sredu.

On je kazao da će zapadne sankcije Rusiji više nauditi ruskom narodu nego ljudima na vlasti.

Dodao je da ga niko nije od zatvorenika napao, čak je rekao da mu je zabavno sa njima.

Navaljni, koji je prema tvrdnjama zapadnih obaveštajnih službi otrovan nervnim agensom prošle godine, vratio se nakon lečenja iz Nemačke u Rusiju u januaru, ali je odmah po dolasku na aerodrom u Moskvu uhapšen i potom osuđen zbog optužbe da je prekršio uslovnu kaznu.

Kremlj je negirao da stoji iza trovanja Navaljnog i ostao pri stavu da zatvorska kazna nije politički motivisana.

Ovog meseca, optužen je za nova krivična dela zbog čega bi mogao da ostane u zatvoru još tri godine.

Ukoliko ga sud proglasi krivim, na slobodi bi mogao najranije da se nađe posle 2024. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa