Evropa

Estonija pred neobičnim izborom, poslanici biraju predsednika, zasad samo jedan kandidat

Komentari

Autor: AP

28/08/2021

-

15:23

Estonija pred neobičnim izborom, poslanici biraju predsednika, zasad samo jedan kandidat
Estonija pred neobičnim izborom, poslanici biraju predsednika, zasad samo jedan kandidat - Copyright Tanjug/AP Photo/Aron Urb

veličina teksta

Aa Aa

Estonija se sprema za neobične predsedničke izbore u parlamentu. Zasad se na glasanju, koje će se održati u ponedeljak, odlučuje o jednom kandidatu, što je situacija bez presedana otkako je ova baltička država stekla nezavisnost pre 30 godina.

Petogodišnji mandat predsednice Kersti Kaljulaid ističe 10. oktobra, a poslanici u parlamentu sa 101 mestom moraju da izaberu novog šefa države koji će je zameniti na uglavnom ceremonijalnoj funkciji.

Međutim, osim ukoliko se novi kandidati ne prijave do večeras, direktor Estonskog nacioanlnog muzeja biće jedini kandidat. Alar Karis, biši državni revizor, jedini je uspeo da dobije podršku od neophodnog i minimalnog 21 poslanika.

Jak Jeorut, poznati pisac i bivši ministar odbrane i diplomata, rekao je u nedavnom autorkom tekstu da "izbori sa jednim kandidatom pripadaju sovjetskoj eri".

"To je neetično, ali, što je čudno, legalno", napisao je on.

Nekadašnja sovjetska republika je nacija od 1,3 miliona ljudi. Stekla je nezavisnost 1991. godine i članica je Evropske unije i NATO.

Da je predsednika birao narod, Kaljulaid bi tražila drugi mandat. Prva žena predsednica Estonije je prilično popularna u javnosti. Međutim, ona uživa malu podršku poslanika, navodno zbog svoje otvorenosti i oštrih komentara o kolegama političarima.

Reformska stranka premijerk Kaje Kalas i Centristička partija, koje čine estonsku koalicionu vladu desnog centra, podržale su Karisa (63).

Karisu je potrebna dvotrećinska većina ili 68 glasova da bi bio izabran na tajnom glasanju. Vladajuća koalicija ima 59 glasova, a smatra se da će verovatno dobiti podršku još najmanje devet poslanika iz tri opozicione partije.

Ukoliko poslanici odbiju Karisa u ponedeljak, još dve runde glasanja su zakazane za utorak. Ukoliko i to prođe bez uspeha, izborni proces će preći na elektorski koledž od 208 članova koji će onda u septembru glasati za novog šefa države

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa