Evropa

Britanska vojska o situaciji u Kabulu: "Čak ni talibani nisu očekivali da će se stvari tako brzo preokrenuti"

Komentari

Autor: FoNet

05/09/2021

-

17:34

Britanska vojska o situaciji u Kabulu: "Čak ni talibani nisu očekivali da će se stvari tako brzo preokrenuti"
Nik Karter - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Svi su pogrešili" u procenama kako brzo će talibani preuzeti vlast u Avganistanu, izjavio je danas načelnik štaba britanske vojske Nik Karter.

"To je bila brzina koja nas je iznenadila i mislim da nismo u potpunosti shvatili šta talibani mogu da učine", rekao je general Karter za BBC.

Na pitanje da li je zakazala vojna obaveštajna služba, on je rekao da vlada dobija obaveštajne podatke iz raznih izvora, ne samo iz vojnih.

BBC podseća da se predviđalo da Kabul neće pasti ove godine, ali su ga talibani zauzeli već sredinom avgusta.

Na pitanje kako su te procene mogle da budu tako pogrešne, Karter je rekao da su svi pogrešili. "Čak ni talibani nisu očekivali da će se stvari tako brzo preokrenuti", rekao je britanski general.

Tanjug AP/Rahmat Gul

 

"Mislim da niko nije predvideo kako je bila slaba avganistanska vlada i kako je bila slaba njena komanda nad oružanim snagama", dodao je Karter.

On je još rekao da je rano govoriti kako će talibani vladati, ali je dodao da je moguće da će njihova vlast biti manje represivna nego u prošlosti.

"Mislim d nisu toliko glupi da ne znaju da se narod Avganistana promenio i da želi drugu vrstu vladavine" nego što je bila ranija, rekao je Karter.

Dodao je da je sada i na međunarodnoj zajednici da ohrabri tlibane da vladaju drugačije.

"Potrebna im je izvesna pomoć da bi efikasno vodili modernu državu, Ako se budu ponašali (kako treba), verovatno će dobiti izvesnu pomoć", rekao je komandant britanske vojske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa