Evropa

Šta će biti sa Nemačkom posle Angele Merkel? Većina građana EU ima isti odgovor na to pitanje

Komentari

Autor: Euronews

15/09/2021

-

09:09

Šta će biti sa Nemačkom posle Angele Merkel? Većina građana EU ima isti odgovor na to pitanje
Angela Merkel - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Većina Evropljana smatra da odlaskom Angele Merkel sa mesta kancelara, nemačka zvezda bledi, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi Euronews.

Istraživanje, koje je sproveo istraživački centar Evropskog saveta za spoljne odnose, objavljeno uoči izbora u Nemačkoj, koji se održavaju 26. septembra.

Prema ovim rezultatima, 34 odsto ispitanih Evropljana smatra da je najboljem vremenu Nemačke došao kraj.

Najpesimističniji su upravo Nemci - od 10 anketiranih zemalja EU njih 52 odsto smatra da opada moć zemlje.

Sa tim su saglasni i ispitanici iz osam drugih zemalja - Austrije, Poljske, Mađarske, Italije, Holandije, Francuske, Bugarske i Danske.

Većina ispitanika iz Španije smatra da je zlatno doba Nemačke upravo sada, dok je u Bugarskoj i Mađarskoj najveći procenat ljudi koji veruju da najbolja vremena u zemlji tek dolaze.

Nemački ispitanici takođe nemaju poverenja u sposobnost Nemačke da vodi zemlje Evropske unije u ključnim oblastima. Razlika je jedino u oblasti demokratije i vladavine prava - više od trećine Nemaca veruje da bi zemlja mogla da obezbedi evropskog liderstvo, prenosi Euronews.

Nakon četiri izborne pobede i 16 godina vođenja najveće ekonomije EU, odlazeća liderka Angela Merkel trebalo bi da se povuče nakon izbora ovog meseca.

Prema ovom istraživanju, Merkel će nedostajati Evropljanima. Mnogi građani navode da je bila njihov poželjni kandidat za evropskog predsednika, protiv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

"Angela Merkel je stvorila snažnu i stabilnu Nemačku, pozicionirajući se kao evropsko sidro, tokom kriza koje traju više od jedne decenije", rekao je Pjotr Buras, koautor izveštaja i šef kancelarije Evropskog saveta za spoljne poslove u Varšavi.

On je rekao da je Evropskoj uniji potrebna vizionarska Nemačka, koja će se zauzeti za vrednosti EU i braniti svoje mesto u svetu.

Međutim, on je dodao da, iako građani EU polažu nade da će Berlin upravljati Unijom, tog mišljenja nisu Nemci.

Autori izveštaja kažu da istraživanja pokazuju da su potrebne promene u ulozi Nemačke u EU.

"Ključni izazov za onoga ko pobedi na izborima sledeće nedelje, biće ubeđivanje Nemaca da je potreban ozbiljan pomak u načinu na koji njihova zemlja sarađuje sa EU“, rekla je Jana Puglierin, koautorka i viša saradnica za politiku u Evropskom savetu za spoljne poslove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa