Evropa

Ko je Analena Berbok: lider Zelenih, trampolinista i najmlađi kandidat za kancelara u istoriji Nemačke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

24/09/2021

-

21:46

Ko je Analena Berbok: lider Zelenih, trampolinista i najmlađi kandidat za kancelara u istoriji Nemačke
Ko je Analena Berbok: lider Zelenih, trampolinista i najmlađi kandidat za kancelara u istoriji Nemačke - Copyright Tanjug/Michael Kappeler/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Analena Berbok je za samo tri godine prošla put od kopredsednice Zelenih do kandidata ove partije za novog kancelara Nemačke.

Odrasla je u blizini Hanovera, a govori da je od malih nogu bila uključena u politička pitanja, kada su je roditelji vodili na proteste protiv nuklearnog naoružanja. 

U mladosti je bila takmičarski trampolinista, a sada je, sa 40 godina, najmlađi kandidat za poziciju kancelara u istoriji Nemačke.

Berbok je kao tinejdžerka želela da postane ratni izveštač, a u politiku je ušla u svojim dvadesetim, u Brandenburgu, gde i dalje živi sa mužem i dve ćerke.

Godine 2018, Berbok je izabrana je za kolidera Zelenih sa Robertom Habekom, i oboje se smatraju zaslužnima za ujedinjenje stranke u kojoj je bilo nekoliko sukobljenih struja.

Kada je započela predizbornu kampanju, njene šanse su, prema anketama, bile mnogo bolje nego što je bilo ko očekivao - u jednom trenutku Zeleni su imali skoro 28 odsto podrške birača (2017. godine su imali jedva 9 odsto).

Ova predviđanja, međutim, splasla su od sredine maja, od kada je podrška Zelenima krenula da opada usled nekoliko "kikseva".

Skandali

U nemačkoj javnosti je poznato da je Berbok platila porez na velike božićne bonuse godinama nakon što ih je primila. Ona je, međutim, u medijima ovo nazvala "dosadnim previdom".

Još jedan od "skandala" zbog kojih je Berbok izgubila na popularnosti kod potencijalnih birača, jesu i određene nedoslednosti u njenoj biografiji.

Naime, na zvaničnoj internet-stranici Zelenih piše da je ona bila članica istraživačkog centra pod nazivom "Maršalov fond", ali se kasnije ispostavilo da to nije tačno. Ipak, to je bilo dovoljno da opozicija istakne argument kako Berbok "nema dovoljno iskustva" za kancelara.

Osim situacije sa njenom biografijom, Berbok je optuživana i za plagijat. U njenoj knjizi "Sada: Kako obnavljamo svoju zemlju", navodno, pojedini delovi veoma liče na neke novinske članke.

Ove optužbe, uz neke dezinformacije koje su brzo dobile na snazi putem društvenih mreža, doveli su do pada popularnosti Analene Berbok, čak dotle da je bilo i poziva da prepusti kandidaturu Habeku.

Do prepuštanja kandidature, međutim, nije došlo, i za to bi Berbok verovatno trebalo da zahvali svom borbenom duhu.

U jednom nedavnom intervjuu, rekla je da ju je sportska karijera naučila da, "ako odustane u pripremnim utakmicama, nema smisla ni da se takmiči". 

Kako je rekla, to što se zalaže za "novi početak", očekivano izaziva uzburkanost u javnosti.

Zelena agenda - realnost ili "naučna fantastika"?

Taj novi početak odnosi se, pre svega, na zelenu agendu i radikalni program koji Zeleni donose.

Berbok pokušava da osvoji glasove birača, pre svega, agendom u čijoj je osnovi zaštita prirodnih resursa i borba protiv klimatskih promena.

U skladu sa tim, pazila je da katastrofalne poplave u Zapadnoj Nemačkoj ne iskoristi kao priliku za fotografisanje i upozorenje na klimatske promene. 

Umesto toga, Zeleni su politički reagovali i najavili program u kojem se predlaže ministarstvo koje bi se bavilo samo zaštitom klime, a koje bi imalo i veto na zakone koji štete klimi.

Klimatske promene je Berbok opisala kao "nešto što nije apstraktno, već nešto što se dešava svima nama".

Tanjug/AP Photo/Jens Meyer, File

Analena Berbok i Robert Habek, kopredsednici Zelenih

Neki od zahteva Zelenih, međutim, izgledaju biračima gotovo "kao naučna fantastika".

Tako, na primer, pozivaju da se emisija štetnih gasova smanji do 2030. godine za 70 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Velika grupa unutar stranke, međutim, želi da se ovaj cilj postavi na 85 odsto. Čak i za 65 odsto, koje je trenutna vlada Nemačke obećala, potreban je veliki napor. 

U izbornom programu Zelenih takođe se zahteva i ograničenje brzine na autoputu, na 130 km/h. Aktivisti žele da najviša moguća brzina bude 100 km/h.

Berbok zna da većina nemačke populacije voli automobile, i da ovakav zahtev verovatno neće biti prihvaćen. Ipak, smatra da je dobro što stranka i dalje fokus stavlja na zaštitu klime.

Upravo su predlozi poput povećanja cena benzina učinili da popularnost Zelenih opadne u istraživanjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa