Evropa

Rusija traži od Saveta Evrope da ne deli delegacije na osnovu vakcina: "Diskriminisani smo"

Komentari

Autor: Tass, Tanjug

24/09/2021

-

12:55

Rusija traži od Saveta Evrope da ne deli delegacije na osnovu vakcina: "Diskriminisani smo"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska delegacija u parlamentu Saveta Evrope zamolila je savet da utiče na francuske vlasti da spreče restriktivne mere, odnosno da ne dele učesnike predstojećeg sastanka parlamentarne skupštine SE, po tipu vakcine koju su primili.

Prema izjavi zvaničnika ruske delegacije Pjotra Tolstoja, Rusija "traži od Saveta Evrope da spreči deljenje nacionalnih delegacija na osnovu upotrebe jedne ili druge vakcine kojima su se imunizovali u svojim zemljama", prenela je agencija Tass.

"U suprotnosti sa uspostavljanjem interakcije između Rusije i tela Saveta Evrope, francuska vlada pokušava da ograniči kretanje članova ruske delegacije u Strazburu pod izgovorom sanitarnih mera koje francuske vlasti preduzimaju u borbi tokom pandemije", podsetio je on, napominjući da Francuska ne priznaje rusku vakcinu "Sputnik V".

Kako je naveo, Francuzi su istovremeno doveli Ruse u diskriminatornu poziciju u poređenju sa kolegama iz drugih zemalja.

Tolstoj je objasnio da su sada za francuske vlasti sve zemlje "podeljene po zonama, ali ne prema nivou morbiditeta i potencijalnoj opasnosti da stranci stižu odatle, već prema tome koja se vakcina koristi".

"Rusija je uključena u takozvanu crvenu zonu jer ne korisimo vakcine AstraZeneka, Moderna ili Fajzer", dodao je on.

Naglasio je i da se da "diskriminacija događa uz prećutni pristanak i neintervenciju Saveta Evrope".

"Pod ovim uslovima, ruska delegacija neće ići u Strazbur, nećemo prisustvovati sednici uživo", napomenuo je on.

Inačem očekivalo se da će jesenje zasedanje PACE da bude u porpunosti u hibridnom formatu. Poslanici Dume sedmog saziva planirali da učestvuju na daljinu, a određeni broj senatora je trebalo da dođe u Strazbur.

Međutim, senator Vladimir Kugli je u četvrtak rekao da je ruskoj delegaciji zabranjeno slobodno kreatnje u Strazburu tokom jesenjeg zasedanja zbog nedsotataka sertifikata o vakcinaciji sa jednom od vakcina odobrenih u EU. Prema njegovim rečima, senatori su obavešteni o mogućnosti kretanja samo između hotela i zgrade Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope počeće zasedanje 27. septembra u Strazuburu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa