Fokus

Lideri zemalja u razvoju: Bogati gomilaju vakcine dok siromašni "dobijaju na kašičicu"

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

23:01

Lideri zemalja u razvoju: Bogati gomilaju vakcine dok siromašni "dobijaju na kašičicu"
Lideri zemalja u razvoju: Bogati gomilaju vakcine dok siromašni "dobijaju na kašičicu" - Copyright Justin Lane/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja u razvoju upozorili su na Generalnoj skupštini Ujedinijenih nacija (UN) da gomilanje vakcina protiv kovida-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti koronavirusa, kao i da zaraza ponovno uzima maha.

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a generalni sekretar UN je nejednaku distribuciju vakcina protiv kovida-19 nazvao "bestidnom", preneo je Rojters.

"Bogate zemlje gomilaju vakcine, dok ih siromašne zemlje dobijaju na kašičicu", kazao je filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

"Sada već govore i o dodatnoj vakcinaciji, dok zemlje u razvoju dele doze po pola kako bi pregrmele situaciju. Ovo je šokantno i mora se nazvati pravim imenom - sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna", poručio je Duterte.

Tanjug/ UN Web TV via AP

 

Oko 35 posto ljudi u svetu koji su primili najmanje jednu dozu vakcine dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28 odsto iz Evrope i Severne Amerike.

U međuvremenu, stopa vakcinisanosti u nekim zemljama, poput Haitija ili DR Konga, manja je od jedan odsto.

Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom vakcina, s oko 900 miliona Afrikanaca koji tek treba da prime vakcinu da bi taj kontinent dosegao vakcinisanost od 70 procenata.

SAD su danas obećale dodatnih 500 miliona doza vakcina za druge zemlje, a Kina dve milijarde doza vakcina za ostatak sveta do kraja godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet