Politika

Brnabić na Globalnom kovid 19 samitu: Pandemija je borba u kojoj ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2021

-

18:06

Brnabić na Globalnom kovid 19 samitu: Pandemija je borba u kojoj ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas video-porukom na Globalnom kovid 19 samitu u organizaciji Bele kuće, koji je otvorio predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden. Ona je istakla važnost vakcinacije kao vida borbe protiv pandemije i ukazala na doprinos Srbije u tome.

Na samitu video-porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, britanski premijer Boris Džonson, i kanadski premijer Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel i drugi svetski lideri, saopštila je Vlada Srbije.

Srpska premijerka je u poruci istakla da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila vakcine protiv kovida, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu.

"Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja eUprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane", rekla je premijerka Brnabić, navodi se u saopštenju.

Ona je navela su u  borbi protiv pandemije kovida 19 ili svi bezbedni ili niko nije bezbedan.

Brnabić je dodala i da je Srbija regionu donirala 230.000 doza vakcina, kao i da je 570.000 doza izdvojeno za zemlje Afrike i Azije. Takođe, navela je da su sa 300.000 doza u Srbiji vakcinisani strani državljani.

Srbija je, kako je rekla premijerka, već započela proizvodnju vakcine protiv kovida od jednog proizvođača, a da će do kraja godine započeti proizvodnju i od drugog, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje kojima su vakcine potrebne.

Ona je istakla da je borba protiv pandemija ona "u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno".

Brnabić je zaključila da Srbija podržava ciljeve ovog globalnog samita i  naglasila je ona i iskazala zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije kovida 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija