Evropa

Pudždemon: Nastaviću da putujem po Evropi, u ponedeljak se vraćam u Brisel

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2021

-

22:09

Pudždemon: Nastaviću da putujem po Evropi, u ponedeljak se vraćam u Brisel
Karles Pudždemon - Copyright Tanjug AP/Francesca Salaris

veličina teksta

Aa Aa

Lider katalonskih separatista Karles Pudždemon izjavio je danas da će 4. oktobra biti na Sardiniji kako bi prisustvovao ročištu po evropskoj poternici, nakon što je u policijskom pritvoru u Italiji zadržan manje od 24 sata.

Sud na Sardiniji pustio je Pudždemona na slobodu u petak, dan nakon što ga je italijanska policija privela na osnovu evropske poternice koji je izdala Španija, dok je putovao na italijansko ostrvo kako bi prisustvovao katalonskom festivalu folklora u gradu Algero, preneo je Rojters.

Španija je zahtevala da Italija izruči Pudždemona, koji je bio na čelu katalonske vlade u vreme glasanja o nezavisnosti od Španije 2017. za koje su sudovi rekli da je nezakonito.

"Nastavićemo borbu. Nikada nećemo odustati, a ja ću nastaviti da putujem po Evropi", rekao je Pudždemon na konferenciji za novinare u Algeru, u pratnji gradonačelnika.

"Vratiću se u Brisel u ponedeljak", dodao je on.

Pudždemon, koji se nalazi u samonametnutom egzilu u Belgiji, pohvalio je Italiju zbog brzog rešavanja njegovog slučaja.

"Zadovoljan sam konačnim rezultatom. Zato što su naši politički i pravni argumenti dokazani", rekao je on. "Italijanskom pravosuđu je bilo potrebno samo nekoliko sati da donese ovu odluku", naglasio je Pudždemon. "Vratiću se 4. oktobra na ročište i ako italijansko pravosuđe donese odluku o mojoj slobodi vratiću se kući u Belgiju", kazao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa